DS i SPS najavljuju koaliciju u Vrbasu

Potpredsednici DS-a i SPS-a Bojan Pajtić i Žarko Obradović izjavili da će te stranke početi razgovore o koaliciji u opštini Vrbas. Statut Vojvodine uskoro pred poslanicima.

Visoki funkcioneri Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije Bojan Pajtić i Žarko Obradović, najavili su u Novom Sadu da će te dve stranke, posle uspeha na jučerašnjim izborima, forimirati lokalnu vlast u Opštini Vrbas.

"Prve stranke s kojima će razgovarati predstavnici DS-a u Vrbasu biće naši koalicioni partneri na pokrajinskom i republičkom nivou. Ubeđen sam da će koalicija oko socijalista biti naš partner i u toj opštini", dodao je Pajtić, nakon što je s ministrom prosvete Obradovićem potpisao sporazum o sufinansiranju besplatnih udžebnika za osnovce u Vojvodini.

Prema njegovim rečima, još je na snazi odluka Glavnog odbora DS-a da je zabranjeno ulaženje u koalicije na lokalnom nivou samo sa Srpskom radikalnom strankom, dok su sve druge opcije moguće.

"Stranke koje vode Vladu Srbije dobile su gotovo dvotrećinsku podršku građana Opštine Vrbas, što pokazuje da vlasti i na republičkom i na pokrajinskom nivuo, uprkos opštoj ekonomskoj krizi, dobro i kvalitetno obavljaju svoj posao", rekao je potpredsednik DS-a.

Pajtić je kazao da je DS na jučeršnjim izborima u toj opštini osvojila više glasova nego ikad, i to sama, bez tradicionalnih partnera kao što su G17 plus i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Obradović je istakao da su svi očekivali dobar rezultat DS-a u Vrbasu, ali ne i toliki uspeh socijalista, sem njih samih.

"Pre nekoliko dana sam bio u tom gradu srednje Bačke i moje partijske kolege su me uveravale da će SPS na izborima dobiti 20 odsto glasova, što se i obistinilo. Zajedno sa DS-om ćemo biti u prilici da formiramo jaku, stabilnu i odgovornu vlast, koja će biti u stanju da život građana te opštine učini što kvalitetnijim", zaključio je Obradović.

Prema još nezvaničnim rezultatima DS je osvojila 15, a koalicija SPS-PUPS-JS osam odborničkih mesta od ukupno 36 koliko ima u Skupštini Opštine.

Spskoj naprednoj stranci pripalo je šest, radikalima tri, a po dva mesta koalicijama DSS-Nova Srbija i LSV-LDP.

Marković: Narod dobro ocenio rad koalicije SPS-PUPS-JS

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković - Palma izjavio je da uspeh koalicije SPS-JS-PUPS na jučerašnjim vanrednim lokalnim izborima u Vrbasu nije iznenađenje, dodajući da je narod dobro ocenio rad te koalicije.

Reč je o nastavku popularnosti ove koalicije koja iz dana u dan raste, "zahvaljujući našoj doslednosti, angažovanju i brizi za državu i svakog čoveka", rekao je Marković i podsetio na dobre izborne rezultate na lokalnim izborima u Kovinu, Voždovcu, Zemunu.

"Narod je dobro ocenio naš rad i ova koalicija će dobre rezultate postizati i na svim drugim vanrednim i redovnim izborima", dodao je Marković.

Vučić: Nismo zadovoljni izbornim rezultatima

Srpska napredna stranka nije zadovoljna rezultatima vanrednih lokalnih izbora u opštini Vrbas na kojima je prema preliminarnim rezultatima osvojila 14,15 odsto glasova, izjavio je zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić.

"Srpska naprednma stranka naravno da nije zadovoljna izbornim rezultatima. Mi ćemo preduzeti sve korake da se slični rezultati u budućnosti ne ponove", rekao je Vučić.

Naveo je da je bilo "grešaka i propusta" u kampanji SNS koje će u budućnosti biti ispravljene.

"Mi, jedini koji možemo da pobedimo režimske stranke i režim u Srbiji, napravili smo određene greške koje ćemo morati da ispravljamo u budućnosti", istakao je Vučić.

Jovanov: Svim sredstvima do glasova

Izbori u Vrbasu su očigledan pokazatelj da partije na vlasti ne prezaju ni od čega da bi došle do glasova, izjavio je portparol Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije Milenko Jovanov.

Ono što se desilo na lokalnim izborima u Vrbasu "više je ličilo na izbore u nekoj afričkoj državi, nego u zemlji koja ima nameru da postane članica Evropske unije", rekao je Jovanov.

Naglasio da je vlast u Srbiji "svojom nesposobnošću najpre dovela građane do prosjačkog štapa, a sada ih dodatno ponižava dajući im pred izbore šakom i kapom".

LDP zadovoljna rezultatima

Liberalno-demokratska partija saopštila je da je zadovoljna postignutim rezultatima na vanrednim lokalnim izborima u Vrbasu, pošto je prvi put ušla u lokalni parlament tog grada.

Bez obriza na to da li se radi o republičkoj, pokrajinskoj ili opštinskoj vlasti, svaka vlast dužna je da radi svoj posao, ocenio je LDP u saopštenju.

Kako je navedeno, LDP je zahvalan građanima koji su "izabrali čistu politiku i poruku liste okupljene oko te stranke".

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво