Vučić: "Fijat" ostaje u Kragujevcu, "Hestil" preuzeo Železaru, rekordno nizak deficit

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je kineski "Hestil" preuzeo "Železaru Smederevo", da "Fijat" ima zagarantovanu budućnost u Srbiji, kao i da je deficit države najniži u poslednjih 10 godina. Povodom neotvaranja poglavlja 23 i 24, Vučić ističe da će preneti evropskim zvaničnicima u Parizu da Srbija ostaje posvećena EU, ali da joj niko neće zavrtati uši. Poručuje da poštuje odluku iz Srebrenice iako, ističe, tome ničim nije doprineo.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije rekao da ima tri vesti od životnog značaja za građane Srbije.

"Želim da vas obavestim da je 'Hestil' preuzeo 'Železaru Smederevo'. Operacija je uspešno okončana", rekao je Vučić poželevši sreću kineskoj kompaniji i poručivši da se nada da će Srbiji doneti još brži napredak.

Naveo je da je novac od kupovine Železare, 46 miliona evra, legao na račun.

"Čestitam im i želim da podignu i proizvodnju u Železari i da Smederevo bude industrijski još jače i bogatije i uspešnije, i da svima nama donesu još brži napredak", rekao je premijer.

Druga vest je, kako je rekao, da je budućnost "Fijata" u Srbiji zagarantovana.

"Obavio sam razgovore sa generalnim menadžerom Alfredom Altavilom u Torinu i uprkos činjenici da će 'Fijat' nastaviti da radi u dve smene, budućnost kompanije je zagarantovana. Ne mogu o mnogo čemu da govorim iz razumljivih razloga, ali sam apsolutno uveren i siguran posle ozbiljnog razgovora i odgovornog pristupa 'Fijata', da će u Kragujevcu još mnogo godina raditi", rekao je Vučić ističući da ne misli na dve ili tri godine, već na mnogo više od toga.

Kaže da su u Torinu zadovoljni onim što je Srbija učinila, a da je Srbija spremna i da dodatno pomogne ako bude potrebno.

Predsednik Vlade je rekao i da će do kraja 2018. godine biti završen auto-put do Kragujevca.

Kako kaže, ove godine je za to izdvojeno 70 miliona u godišnjem budžetu, naredne godine 597 miliona, a 2018. godine dodatna milijarda kako bi put bio završen.

Treća vest je rekordno nizak deficit.

"Želim da čestitam građanima Srbije na rezultatu koji nismo imali u poslednjih 10, verovatno i 30 godina. Dragi prijatelji, deficit budžeta za prvih šest meseci, dogovoren 85,4 milijarde dinara sa MMF-om, iznosi 3,9 milijardi", rekao je Vučić.

Ističe da "gotovo da nemamo deficit" – kada se oduzme 75 milijaradi dinara koliko Srbija daje za kamate.

Prema njegovim rečima, primarni suficit u istom periodu je iznosio 71 milijardu dinara, a to znači da bi, ako se ne računaju rashodi za kamate od 75 milijardi za taj period, stanje u budžetu za toliko bilo u plusu.

"Imamo nešto što nam se računa kao trajni rezultat, a to je 44,1 milijarda uvećanih poreskih prihoda, takođe imamo i više od planiranog u neporeskim prihodima i rashodi su niži od planiranih", rekao je Vučić i dodao da se javni dug smanjuje i da je za 140 miliona evra manji nego na početku godine.

Ističe da ostvareni rezultati idu na ponos svim građanima Srbije i da je to postignuto uprkos velikim problemima zbog Bregzita i rasta dolara u odnosu na evro.

"Javni dug se dalje smanjuje, za 140 miliona je manji u odnosu na stanje s početka godine. Na početku godine, javni dug je iznosio 24,29 milijardi evra, a danas je to 24,15 milijardi evra", precizirao je Vučić.

Razlog je veće razduživanje preko dinarskih hartija od vrednosti i to za 16 milijardi. 

Ističe da je vlast zadovoljna jer je u junu 2016. ostvarena naplata od 18,2 milijarde dinara poreza na dobit, koja je u 2015. bila svega 11,8, a u 2014. godini 16 milijardi dinara.

"To govori o napretku, rastu ekonomije. Mislim da su ovo izvanredni rezultati", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u prvoj polovini godine bilo je 118.425 prijava poreza na dobit, što je rast indeksa za 153 u odnosu na prethodne godine, što je ocenio kao izvanredno.

Dodao je da je u prvih pet meseci stopa rasta BDP-a 3,1 odsto, a kako je naveo, poljoprivredna sezona za sada stoji dobro. Uveren je da će ove godine ići i na 2,7 i 2,8, a da se očekuje rast više od četiri odsto naredne godine.

"Ako to ostvarimo, bili bismo evropski šampioni", rekao je Vučić.

Istakao je da je deficit jedan od najnižih na nivou svih zemalja uključujući i zemlje EU. 

"Ovo su rezultati koje su postigli građani Srbije. Imamo najniži deficit na nivou svih evropskih zemalja, mislim da svega četiri zemlje EU imaju niži deficit, a što se tiče primarnog suficita, da nema kamata, bili bismo u prve tri evropske zemlje u prvih šest meseci", kaže premijer.

Naveo je i da je ostvaren dobar rast u prerađivačkoj industriji.

"Očekujemo sada uz Železaru u četvrtom kvartalu dodatni rast i mislim da ćemo biti jedna od najuspešnijih zemalja po stopi rasta na nivou cele Evrope", ističe Vučić.

Najavio je i otvaranje novih radnih mesta – kako kaže, naročito od septembra.

"Ono što smo građanima Srbije dužni da kažemo, to je da tamo gde uočimo problem reagujemo odmah i imamo mnogo fabrika koje će uskoro otvoriti mnogo radnih mesta – naročito od septembra", rekao je premijer.

"Ne mogu nas uvući u svađe i sukobe u regionu"

Vučić je istakao da je najveća pretnja po Srbiju regionalna nestabilnost i da će upravo zato Republika Srbija nastaviti sa svojom ozbiljnom i odgovornom politikom.

Srbija će nastaviti sa politikom koja podržava regionalnu stabilnost, koja isključuje svađe i horske odgovore kojima neko treba da dobije političke poene u zemlji, ali koji našoj zemlji neće doneti ništa, rekao je Vučić.

Podsetio je da predstoji niz različitih godišnjica i poručio da je ponosan što je predsednik vlade zemlje koja poštuje i tuđe žrtve, ali ume i da otvoreno govori o zločinima koji su počinjeni nad Srbima.

Dodao je da nije razumeo poruke iz Srebrenice i da im ničim nije doprineo.

"Nisam razumeo celu hajku i priču u vezi sa 11. julom. Nijednom rečju tome nisam doprineo. Podsetiću vas na sve što se dogodilo 11. jula prošle godine, kada su određena lica, da ne govorim da ili ne sa političkom pozadinom, pokušala da me linčuju u Srebrenici", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija, od prošlogodišnjih događaja u Srebrenici, upućivala samo poruke mira.

"U skladu sa arapskom poslovicom – kad vas neko gađa kamenjem, možete da pravite zidove ili mostove. Mi smo kao vlada pravili mostove", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija poštovala poruku iz Srebrenice da ne dolaze u Potočare.

"Odjedanput je došla, i to zbog pravno-političke kvalifikacije, odluka na koju nismo reagovali, a u kojoj je rečeno 'nemojte da dolazite'. Nećemo da vam smetamo ako vam smeta što ćemo staviti cvet, ako vam smeta što ćemo položiti vence, iskazati pijetet vašim žrtvama, nećemo da dođemo", rekao je Vučić. 

Dodao je da su "oni nastavili sa uvredama" i istakao da niko nikada nije rekao da misli da novcem može da oda poštovanje.

"Niko nikada nije rekao niti da je to mislio niti da je želeo to da uradi, ali nekome je trebalo da iskonstruiše celu priču da bi nas uvukao u blato uvreda", rekao je Vučić.

To se, ističe, dešava upravo zbog uspeha Srbije jer su, kako kaže, "mnogi u svetu i Evropi očekivali da Srbija nastavi da pada", a ona danas ima zdravije finansije od nekih zemalja EU.

Obrazložio je da je Srbija pre dve godine bila na ivici ambisa i da su mnogi očekivali da će nastaviti da pada. Primetio je da je to pozadina pokušaja uvlačenja Srbije u blato svađa i sukoba.

Dodaje da malo kome odgovara stabilna i snažna Srbija, koja posle 36 godina može da kupi helikopter i razmišlja o kupovini aviona; Srbija gde Kinezi dolaze da otvore Železaru, Srbija koja ima otvoren put i na evropsko i evroazijsko tržište.

"Zato će mnogi pokušavati da uvuku Srbiju u blato, jer im mi odgovaramo kao gubavi. Ali neće nas uvući u te stvari. Mene lično mogu da vređaju koliko hoće, nijednu ružnu reč neću da kažem nijednom od njih. Poštovaćemo druge narode, ali kao što sam rekao, nećemo dozvoliti nikome da gazi naš narod i Srbiju", rekao je Vučić.

Na pitanje da li ti pokušaji stižu iz regiona ili i sveta, Vučić je rekao da nema nikakve sumnje u to, da je uočljivo da su priče o varničenju i sukobima između dve strane počele posle par dana, a da on nije rekao nijednu rečenicu osim one da sa BiH želi najbolje odnose, ali da neće dozvoliti da Srbiju gaze.

"Srbija nikada nije bila otirač, pogotovo ne danas, i biće sve snažnija i jača, ekonomski, otvorenija prema svetu, komšijama i prijateljima i samo će prijateljstva graditi. Samo tako će biti jača i snažnija, a ne Srbija koja preti. Srbija nikome ne preti", dodao je premijer.

Poručuje da vlast u Srbiji želi mirnu, stabilnu i sigurnu budućnost.

"Zahvaljujući strpljenju i trpeljivosti, ali i odgovornosti i disciplini našeg naroda, prvi put mi uspevamo da isplivamo na površinu kao neko čija zemlja ogromnim koracima grabi napred – po najobjektivnijim kriterijumima MMF-a i Svetske banke", kaže Vučić.

Navevši da on zna kome Srbija smeta, rekao je i da mnogi ne žele napredak Srbije jer ne mogu svi da gledaju u budućnost.

"Ne mogu da vam objasnim koliko se radujem Železari koja je preuzeta, razgovorima o 'Fijatu', u to gledam, a neko se raduje i kaže – ej vi, Srbi, zločinci i kriminalci – tako misle narednih 200 godina da nam ponavljaju. Dosta je sa tim. Oni koji su zločinci odgovaraju pred sudom, znam da se slobodno šetaju neki koji su kopali oči, ovde takvi ne šetaju slobodno ili ako takvog ima – pokažite nam ga", rekao je Vučić, podsećajući i da još niko nije odgovarao za strašan zločin u Varivodama u akciji "Oluja".

"Nema zavrtanja ušiju Srbiji tek tako"

Mandatar Vučić je najavio da će evropskim zvaničnicima na predstojećem samitu u Parizu poručiti da Srbija ostaje posvećena napretku, reformama i evropskom putu, ali da niko ne treba da misli da se Srbiji tek tako mogu "zavrtati uši".

"Nisam naročito uplašen spiskom zvanica pa da ne smem da iznesem šta je srpski stav", rekao je premijer na pres-konferenciji i dodao da očekuje podršku od zvaničnika EU, uključujući Angelu Merkel, Matea Rencija, Fransoa Olanda i drugih i da će tražiti jasne odgovore zašto se Srbiji ne otvaraju poglavlja. 

Istakao je da je Srbija uradila sve što je trebalo za otvaranje poglavlja 23 i 24, da nije mogao da sakrije razočaranje u razgovoru sa brojnim zvaničnicima EU što do toga nije došlo, te da očekuje da se Srbiji objasni šta je to što nije uradila.

"Iako nisam mogao da sakrijem razočaranje u razgovoru sa brojnim evropskim zvaničnicima juče i danas, više ni reč neću reći. Mi smo svoj posao obavili i niko iz EU ne može da kaže da je Srbija kriva", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Dodao je da u nedelju putuje u Pariz, na Samit lidera Zapadnog Balkana i EU, gde očekuje da mu se kaže gde je Srbija pogrešila i da kaže šta Srbija misli.

"A misli da nastavi svoj evropski put, ali Srbija želi i traži poštovanje za svoj narod i svoju vladu. Ako nismo uradili nešto kako treba, kažite nam šta je to, ali nemojte da mislite da bilo ko ima pravo da nam zavrće uši bez razloga", naglasio je predsednik Vlade.

"Nećemo da učestvujemo u igrarijama iz komšiluka" 

Vučić je poručio da Srbija ne želi da učestvuje "u igrarijama iz komšiluka", gde podižu ogradu, maltretiraju građane i decu šest sati, tobož zbog migranata, iako tamo nikada nijednog migranta nije bilo.

Kaže i da je Srbija htela da uzvrati, ali da to ne treba da radimo, budući da su to "besmislene dečačke igrice".

"Uopšte ne razumem neke ljude. Srbija je posvećena napretku, od svojih ideja ne odustajemo. Ta politika za koju su mnogi govorili da je nemoguća polako daje rezultate", naglasio je Vučić.

"Uveren sam u podršku Angele Merkel, Francuske, Junkera, Mogerinijeve. Na njima je da odluče, ako hoće – hoće, ako neće – neće", rekao je Vučić.

Naveo je i da ne veruje da je odnos Srbije prema RS doprineo odluci EU o neotvaranju poglavlja i napomenuo da će Srbija i dalje negovati posebne odnose sa RS, u duhu i u skladu sa Dejtonskim sporazumom i našim zakonima.

Istakavši da nikada nije najavio da će poglavlja biti otvorena do kraja juna, Vučić je rekao da nije čuo nijedan argument o tome šta Srbija nije uradila.

"I danas kažem, ako hoće da nam otvore poglavlja – hoće, ako neće – neće", rekao je Vučić.

Ne terajte me, kaže, da komentarišem zahteve Hrvatske u vezi sa poglavljima 23 i 24.

"Mi ćemo u Tavankutu asfaltirati ulice, dati novac za njihove novine, ali onda ćemo postaviti pitanje šta su Srbi u Hrvatskoj dobili, da li su dobili struju ili ne... Ali prvo ćemo uraditi svoj posao", rekao je Vučić.

Dodao je da to razumeju i svi u Evropi i da su ga zato mnogi zvali u prethodna dva dana. Ističe i da otvaranje poglavlja ne dovodi u pitanje evropski put Srbije, kojim će se nastaviti.

"Imamo politiku čistih računa"

Premijer je rekao da Vlada vodi politiku čistih računa i poručio da se vreme slabe Srbije, koja je mnogima bila otirač, nikada neće vratiti.

"Naravno da ima, ne malo onih koji ne žele snažnu Srbiju, koji bi voleli da mi protivreče i da iznesu neki podatak i uz podsmeh komentarišu moje reči. Njihov problem je što nemaju nijedan argument. Meni morate da kažete brojeve jer ih ja sve znam, a oni znaju da je sve što govorim istina", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Dodao je da bi mnogima najviše odgovarala slaba Srbija, koja je bila otirač.

"Mnogi bi voleli da se to vreme vrati, ali se to vreme nikada neće vratiti ni u jednom smislu, ekonomskom, vojnom...", istakao je premijer.

Stanje u javnim preduzećima još uvek nije dobro, ali se pomera nabolje, naveo je premijer, dodajući da Svetska banka insistira na uređenju u EPS-u, Železnicama, "Srbijagasu".

Govoreći o boljem stanju u javnim preduzećima, Vučić je rekao da nema više toplana u Srbiji koje kažu: Uzećemo pare od građana, a nećemo da platimo ni mazut, ni "Srbijagasu"...

Imamo politiku čistih računa i zato su nam pokazatelji bolji. Naše je da to očuvamo i unapredimo. Sve to može još bolje da bude", rekao je Vučić.

"Vlada u roku, opoziciji se žuri na more"

Vučić je rekao da će Vlada biti formirana u zakonskom roku, dodajući da pre toga želi dobro da izmeri i izvaga, i da hoće ljude koji su spremni da se bore.

"Ima još stvari koje želim da rešim i da vidim, da bismo doneli pravu odluku. Kada dođete u ovakvu tešku situaciju u regionu i kada dođete u tešku situaciju povodom nekih drugih hajki i harangi, onda možete da izmerite da li neko želi ili ne želi da se bori. Mada sam i u prethodne dve godine to, čini mi se, prilično dobro mogao da izmerim", rekao je Vučić novinarima.

Ponovio je da će Vlada biti formirana u zakonskom roku i "zahvalio" političkim protivnicima koji, kako je rekao, žele da mu daju više vlasti u ruke.

"Ali znam ja da to nije zbog toga, znam da je to zbog slane vode i sunca, čeznu da se sunčaju što pre. To im je glavni motiv, a ne to da bi meni dali malo više vlasti u ruke, ali ne brinite, biće sve u zakonskom roku", rekao je Vučić.

Poručio je opoziciji da Vlada funkcioniše normalno, a odgovarajući na pitanje kako reaguje na opozicione lidere i stranke koje zahtevaju da se što pre formira Vlada, Vučić je upitao:

"Što, da bi oni što pre išli na more? Jel' to razlog? Nisam razumeo. Kao što vidite, ja sam jutros u četiri ustao da bih otišao u Torino, da bih stigao da se vratim nazad da radim...", rekao je premijer.

Dodao je da se nastavlja sa radom.

"Vlada funkcioniše, ja o moru ne razmišljam, a i njima bih preporučio da razmišljaju o ovome što dolazi za tri godine i devet meseci da bi se makli sa pet bar do osam, ako ne mogu da dođu do tog dvocifrenog procenta... Mnogo bolje nego da gledaju da li će se brčkati na Brionima, Maldivima, Mikonosu, Santoriniju, ne znam ni kako se zovu sva ta ostrva", poručio je Vučić.

"Kamaraš je imao nemoguću situaciju"

Vučić je rekao da Vlada nije htela da se odrekne Železare ni kada je pravila gubitke, ističući da se oni danas pokrivaju, a da je profesionalni menadžment Petera Kamaraša imao "nemoguću situaciju" budući da je cena čelika bila 370 dolara.

"HKP inženjering" Pereta Kamaraša nije ni mogao da ostvari profit u datim okolnostima, ti ljudi su imali nemoguću situaciju s cenom čelika od 370 dolara, a danas je bolje i kompanija je profitabilna, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje zašto je rezultat profesionalnog menadžmenta bio lošiji od onoga što je najavljeno.

Novinar je istakao da je Vučić u martu 2015. rekao da će Železara ostvariti profit za šest meseci, pa je ministar privrede Željko Sertić u junu rekao da je na nultom nivou poslovni rezultat, da bi direktor Bojan Bojković izjavio da je gubitak više nego prepolovljen u odnosu na 2014, i da je iznosio 125 miliona, a da je epilog da je profesionalni menadžment ostvario minus od 145 miliona evra.

Upitan – ko je odgovoran za loš izbor menadžmenta i za netačno informisanje javnosti u 2015, Vučić je odgovorio da ne ume da odgovara na "saopštenje političkih stranaka, posebno ne onih koji svime mogu da se pohvale osim poštenjem i radom, i koje su opljačkale brojne firme, ništa ne znaju i ne čitaju ugovore".

"Svih osam rečenica sam saslušao iz saopštenja vama i Miškoviću drage stranke. Pet puta možete da me prekinete. Oni su u svoje vreme ukrali mnogo više, a ovi nisu ništa. Imali smo mnogo problema u Železari, koju je ta stranka htela da ukine i da ostavi bez posla 5.000 ljudi", rekao je Vučić.

Dodao je da su to isti oni koji su kod njega na konsultacije dolazili, pa su onda brzo i izašli "sve lupajući nogom u zadnjice i ne znajući".

"Kad su došli pred mene bilo ih je petoro na nas dvoje pa su se uplašili", rekao je Vučić.

Vrativši se na menadžment Železare, naveo je da je menadžment uspeo, uz sve probleme, i jeftinije da nabavlja koks i svaku vrstu sirovine i na italijanskom i srpskom tržištu. Poručio je da nije rešenje da ugasimo Železaru, da se zatvaraju gubici, kao i da Srbija nije htela da se odrekne nikoga.

Novinaru Vremena rekao je da ne želi da se "femka", da ga se ne plaši, niti toga što od 62 strane u svom listu na 60 piše o njemu i Staljinu, Hitleru.

"Nisam time nimalo fasciniran. Ponosan sam na to što to možete. Ta sloboda u Srbiji postoji. Ali da znate da to nije istina", rekao je Vučić.

Poručio je da će Vlada imati još uspeha, "a ti tajkuni koji su govorili da će Železara propasti ekonomski, samo oni ne mogu da pljačkaju kao što su mogli ranije".

"Na sreću Vlade i mene, to su pravi i stvarni rezultati. A meni je drago što vi i vaše kolege možete da mi postavite to pitanje, jer čoveku čije ste saopštenje čitali, niste mogli da postavite takva pitanja", rekao je Vučić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво