Dačić: Hrvatska, BiH i Srbija centralni trougao balkanske politike

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je u intervjuu za "Anadoliju" da bi lideri tri zemlje otvorena pitanja rešavala najbolje sami bez bilo čijeg mešanja sa strane. Ističe da misli da u tom balkanskom trouglu niko četvrti nije potreban.

Dačić je u intervjuu za Anadoliju rekao da bi lideri tri zemlje otvorena pitanja rešavala najbolje sami bez bilo čijeg mešanja sa strane.

"Srbija želi političku stabilnost u regionu, razgovore i dijalog, te da gleda u budućnost, pri tome neće menjati svoju politiku i retoriku i neće dozvoliti da je bilo ko ponižava", rekao je Dačić u odgovoru na pitanje o aktuelnoj polemici između političara u Bosni i Hercegovini i Srbiji o pitanju obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Dačić je istakao da je Vlada Srbije, kako je rekao, svi mi, uložili mnogo u političku stabilnot u regionu.

"Pokrenuli smo i dijalog sa Prištinom, Vučić je bio u Srebrenici, tamo je zamalo izbegao ubistvo, a do dana današnjeg niko nije saopštio ni ko ga je napao, niti ko je to organizovao"“, rekao je ministar Dačić.

Podsetio je i da je svet pozdravio odluku premijera Vučića da prošle godine prisustvuje obeležavanju godišnjice u Srebrenici, te dodao da je Srbija donirala Srebrenici određena sredstva, „ne da bi, kako oni kažu, kupila neku njihovu naklonost, nego da bi pomogla razvoj tog kraja“.

"„Ceo svet je pozdravio takve korake, a načelnik opštine Srebrenica, očigledno u dogovoru sa Bakirom Izetbegovićem i delom bošnjačkih političara, namerno drži ratno-huškačku retoriku, koja neda da se vodi politika pomirenja, nego nas stalno vraća u konflikte iz prošlosti. Mi smo otvoreni za razgovore, ali Srbiju niko ponižavati neće"“, poručio je Dačić.

Govoreći o Predlogu rezolucije o Srebrenici upućene Narodnoj skupštini Srbije, koju su predložile poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelena stranka, Dačić je istakao da je srpski parlament jedini, u kojem sede predstavnici svih naroda bivše Jugoslavije, koji je osudio zločine nad nekim drugim narodom.

"„Kada Parlament BiH, Hrvatske i drugi usvoje bilo koji dokument u kojem se osuđuje zločin protiv Srba, onda može neko eventualno nešto da nam prigovori. Mi smo tu rezoluciju ili deklaraciju doneli, pozivajući se i na presudu Međunarodnog suda pravde. A to što su neki poslanici predložili sada, znate, ono što nije prošlo u Savetu bezbednosti Ujedninjenih nacija, pa ne očekujete valjda da će proći u Skupštini Srbije"“, rekao je Dačić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво