Kukan: Slovačko predsedavanje šansa za zemlje kandidate

Član Evropskog parlamenta iz redova slovačkih parlamentaraca i predsednik odbora EP za saradnju sa Srbijom, Eduarad Kukan, izjavio je da će Slovačka, vođena sopstvenim iskustvom evrointegracija, kao predsedavajuća EU u narednih šest meseci dati novu šansu za napredak procesa proširenja.

"”Slovačka mora da pomogne vraćanju poverenja kada su u pitanju odnosi EU sa ostatkom sveta. Naše predsedavanje otvara mogućnost da se insistira na napretku u procesu proširenja na Zapadni Balkan, da se da novi život i perspektiva odnosima u širem regionu. Slovačka mora da iskoristi sopstveno iskustvo integracija i svoj pozitivan odnos prema najbližim susedima, kako bi došlo do napretka u oblasti vizne liberalizacije i kako bi se nastavili pregovori sa zemljama kandidatima"”, poručio je Kukan.

Naglasio je da Slovačaka preuzima predsedavanje Unijom dvanaest godina pošto se i sama, u procesu proširenja 2004. godine, pridružila Evropskoj uniji. Tokom svog članstva, Slovačka je, prema rečima Kukana, sazrela, postala ponosna na svoja dostignuća i slavi svoje mesto koje ima u srcu Evrope.

Slovačka predstavlja upravo ono što je EU potrebno: političku ozbiljnost, čvrst evropski duh i poverenje u budućnost. Slovačka je u dobroj poziciji da vodi Evropski savet i promoviše vrednosti i dobrobiti koje proističu iz članstva u EU”, navodi se u Kukanovom saopštenju.

Kukan kaže i da Evropa mora da bolje radi iznutra za dobrobit svojih građana i da postane još jači igrač na međunarodnoj sceni.

Kada je u pitanju izlazak Velike Britanije iz EU, Kukan očekuje da će Slovačka, kao predsedavajuća Evropskim savetom do kraja godine, biti pravdena u pronalaženju rešenja koje će doneti dobrobit za svih 27 država članica Unije.

"Slovačka radi na problemu otvaranja poglavlja"

Slovačka je odmah nastavila da radi na prevazilaženju preostalih razlika u stavovima oko otvaranja poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, rekao je Tanjugu portparol Ministarstva spoljnih poslova Slovačke Igor Skoček.

“Politika širenja spada među prioritete slovačkog predsedavanja Savetu EU, kao što je navedeno u nedavno objavljenom programu. Radimo na jačanju verodostojnosti ove politike kroz održavanje zamaha u procesu pristupanja”, naglasio je Skoček.

Ističe da je Holandija tokom predsedavanja EU preduzela sve napore sa ciljem postizanja konsenzusa među 28 članica Unije o otvaranju poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, a da je Slovačka nasledila veoma dobru osnovu za zaključenje tog procesa.

"“Mi smo odmah počeli sa nastavkom rada u pravcu prevazilaženje odstupanja u stavovima. Ohrabreni smo pozitivnim stavom svih strana i nadamo se da će ovaj proces moći uspešno biti završen, kako bi Srbija mogla da nastavi rad na najvažnijim kriterijumima celog procesa pregovora"”, naglasio je Skoček.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи