Dačić: Predsedavanje BSEC-om privilegija i odgovornost

Srbija je danas u Sočiju preuzela šestomesečno predsedavanje Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je tim povodom poručio da će zvanični Beograd nastojati da u dorpinese unapređenju ekonomske saradnje između država članica te organizacije.

"Politika treba da se ostavi po strani i da se traže ekonomski interesi", naveo je Dačić.

Napomenuo je da će kruna srpskog predsedavanja biti ministarski sastanak u Beogradu, planiran za decembar.

"Ovaj sastanak će biti jedan od prvih nakon obnavljanja odnosa između Rusije i Turske. Nakon prošlogodišnjeg sastanka OEBSA, ovaj skup će biti među najvećim održanim u Beogradu", rekao je Dačić.

Istakavši da je za Srbiju predsedavanje BSEC-om privilegija i odgovornost, Dačić je rekao da će akcenat biti stavljen na jačanje saradnje u oblastima trgovine i turizma koje su od strane svih država članica prepoznate kao sektori sa značajnim potencijalima. 

Kao poseban segment, rekao je Dačić, u okviru ekonomske saradnje, biće istaknuta oblast transporta u okviru koje je i planirano održavanje Ministarskog sastanka u Beogradu. 

"Srbija će nastaviti sa dobrom praksom širenja saradnje Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju sa regionalnim i međunarodnim organizacijama kao i sa EU. Povećanje efikasnosti i efektivnosti Organizacije biće, takođe, jedan od prioriteta Srbije uz očuvanje kontinuiteta politike i ciljeva država koje predsedavaju Organizacijom", naveo je ministar.

Srbija je, rekao je, uverena da Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju ima budućnost, kao i da ima svoje mesto u našim planovima, programima i agendama. S tim u vezi Dačić je posebno istakao značaj regionalne saradnje i spremnost Srbije da joj u potpunosti doprinese.

"Regionalna saradnja je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije. U tom smislu, Republika Srbija nastoji da podrži svaku inicijativu koja za cilj ima promociju dijaloga, multilateralne ekonomske saradnje i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa", dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju pruža pogodan okvir za unapređenje saradnje i jačanja poverenja u regionu, čime će nesporno doprineti povećanju stabilnosti, bezbednosti i opšteg prosperiteta.

Stoga je, istakao je, naš poseban zadatak da procenimo dosadašnje rezultate i da postavimo smernice za dalje razvijanje i jačanje saradnje u okviru BSEC. 

"Rezultati postignuti u prethodnom periodu jasno potvrđuju da Organizacija ima potencijal, ali i nameću imperativ daljeg unapređenja saradnje i realizaciju konkretnih projekata u oblastima od zajedničkog interesa", naveo je Dačić.

Napomenuo je da predstojeće obeležavanje 25. godišnjice formiranja Organizacije, treba da motiviše sve aktere i da podstakne stvaranje novih ideja koje će generisati buduće aktivnosti i animirati partnere ne samo iz država članica, već i svih zainteresovanih strana, uključujući i države posmatrače kao i učesnike sektorskog dijaloga.  

Na ovaj način Organizacija će potvrditi svoj međunarodni profil i poziciju na međunarodnoj sceni, rekao je ministar.

Zahvalivši predsedavajućem ovog skupa ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, Dačić je rekao da danas, možda više nego ikada od svog osnivanja, Organizacija ima priliku, ali i odgovornost, da svojim angažovanjem utiče na prilike u crnomorskom regionu koji sve više dobija na političkom i ekonomskom značaju. 

"U tom smislu, smatramo, kao i do sada, da saradnja u okviru BSEC treba da se fokusira na oblasti od zajedničkog i regionalnog interesa kao što su privredna saradnja, energetika, zaštita životne sredine, trgovina, infrastruktura i transport, zdravstvo, obrazovanje i kultura, nauka i tehnologija, poljoprivreda, kao i suzbijanje organizovanog kriminala koje mogu da budu podsticaj za nalaženje rešenja u oblastima u kojima ne postoji konsenzus", istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je poručio i da bi odgovorila modernim izazovima, Organizacija treba da bude ne samo aktivna i angažovana u svim navedenim oblastima, već i funkcionalna i ekonomična kako bi države članice mogle na najadekvatniji način, u teškim ekonomskim uslovima, da na njih odgovore i daju svoj pun doprinos.

"U tom kontekstu, zalažemo se za optimizaciju rada Organizacije u kojoj akcenat ne bi bio na broju održanih sastanaka i objavljenih dokumenata, već na konkretnim projektima i rešenjima", rekao je Dačić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, Srbija će BSEC-om predsedavati do 31. decembra ove godine, nakon čega će predsedavanje preuzeti Turska.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво