Rističević podneo predlog rezolucije o Srebrenici

Predsednik Narodne seljačke stranke i poslanik Marijan Rističević uputio je u skupštinsku proceduru predlog rezolucije o Srebrenici, u kojoj se navodi da parlament osuđuje sve zločine u i oko Srebrenice, kao i negiranje počinjenih zločina.

Rezolucijom je predloženo i da se 11. i 12. jul odrede kao dani za sećanje na sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, kao i da se taj akt usvoji po hitnom postupku.

U predlogu rezolucije navodi se da parlament osuđuje selektivno privođenje pravdi počinioca ratnih zločina od međunarodnih i nacionalnih sudova i njihovu pristrasnost u korist bilo koje strane u ratnim sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Osuđuje se i svako manipulisanje brojem žrtava ratnih zločina, koje ne doprinosi pomirenju među narodima u BiH, kao i svaka "propagandna aktivnost koja ima za cilj korišćenje žrtava radi ostvarivanja političkih cljeva u BiH i regionu".

U obrazloženju predložene rezolucije navodi se da u vremenu kad međunarodni i drugi faktori pokušavaju da ocene karakter događaja i zločina počinjenih na teritoriji BiH neophodno da i parlament iskaže svoj stav po pitanju ratnih zločina u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

"Obeležavanje 21. godišnjice od zločina u Srebrenici i aktivnosti pojedinih velikih sila na međunarodnoj političkoj sceni koja je preneta i na domaće političke stranke, organizacije i NVO, te ozbiljne manipulacije vezane za te zločine, iziskuju da se Narodna skupština izjasni o ratnim zločinima", navodi se u predlogu rezolucije, koju je potpisao Rističević, koji je za poslanika izabran sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".

Ranije su poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelena stranka uputile u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, s predlogom da republički parlament taj akt donese po hitnom postupku.

Predloženim aktom, kako se navodi, osuđuje se genocid u Srebrenici, osuđuje se svako poricanje genocida i proglašava 11. jul za Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се