Vulin: Srpskom istorijom se ne može trgovati

Srpska istorija nije nešto čime se može trgovati, niti nešto što može postati baština nekog drugog naroda, istakao je ministar u tehničkoj Vladi Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je, komentarišući nedavnu izjavu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja koji je na svom Fejsbuk profilu objavio da su u Kosovskom boju učestvovali albanski prinčevi sa svojim vojnicima, rekao da je albanski narod dobio državu 1912. godine i da je to jedina država o kojoj se može govoriti, s obzirom na to da je Kosovo i Metohija deo Srbije, a ne država.

"Da biste imali princa verovatno biste morali da imate i državu u kojoj je taj princ nekakav vladar. Kao što znamo, albanski narod je državu dobio 1912. godine i to je jedina država o kojoj se može govoriti, pošto Kosovo i Metohija nisu država, ovo je Srbija", istakao je Vulin.

Rekao je da poštuje albansku istoriju, ali da ne želi da ona postane istorija njegovog naroda.

"Poštujem albansku istoriju, ali srpska istorija nije nešto čime se može trgovati niti nešto što može da postane baština nekog drugog naroda. Izgleda kad nemate svoje onda hoćete da uzmete tuđe, a to je nešto što Srbi nikada nisu dopuštali", naglasio je Vulin.

Istakao je da je ponosan na istoriju srpskog naroda i tragove koje je ostavio i na prostoru Kosova i Metohije, te da nikad ne bi pokušao da od albanske istorije pravi srpsku.

"Zanimljivo je da sada, sedam vekova posle Kosovskog boja, Albanci pokušavaju da se vrate tamo odakle su tako uporno bežali. Srpska vojska pre Kosovskog boja bila je pričešćena u pravoslavnoj crkvi. Izgleda žele da se vrate tamo odakle su bežali", rekao je Vulin.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pokrenuo je pre dva dana inicijativu da se na Gazimestanu podigne spomenik Albancima stradalim u Kosovskom boju za koji je naveo da je jedan od najvažnijih u istoriji Kosova i Balkana.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu između ostalog napisao da su u Kosovskom boju učestvovali albanski prinčevi sa svojim vojnicima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара