Pajtić: Vučić treba što pre da formira vladu

Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić pozvao je mandatara Aleksandra Vučića da što pre formira vladu, navodeći da vlada u tehničkom mandatu može da obavlja samo tehničke i neodložne poslove, zbog čega je zemlja u "svojevrsnom vanrednom stanju".

"Mandataru očito na pamet ne pada da u najkraćem mogućem roku parlamentu predloži sastav svog kabineta, očito uživajući u snishodljivosti koju pokazuju predstavnici nekoliko listova, očajnički koncentrisanih na samo jedan cilj – da dobiju poneku mrvicu sa gazdinog stola", navodi se u saopštenju koje je medijima dostavila informativna služba DS-a.

Uz opasku da "mandatar i tehnički ministri krše Ustav i zakone potpisujući međudržavne sporazume i preuzimajući obaveze u ime građana Srbije, na šta nemaju pravo u ovom trenutku, jer je njih birao bivši, a ne aktuelni saziv Skupštine, Pajtić zaključuje da "kada otvoreno kršenje najvišeg pravnog akta i drugih propisa postane manir jedne vlasti, kao prirodnu posledicu dobijete Savamalu i krađu na izborima".


Napominjući da u parlamentarnoj praksi nema slične situacije u kojoj stranka. koja je odnela nadmoćnu pobedu na izborima gotovo dva meseca ne može da formira vladu, Pajtić navodi da bi Demkratskoj stranci, kao opozicionoj, moglo da ide u prilog "batrganje režima u pronalaženju izgovora za razvlačenje procesa konstituisanja izvršne vlasti", ali da, s druge strane, "nikom ko živi u Srbiji ovakvo stanje nezavršenosti države ne može ići u prilog, jer je to loše za sve".

"Loše za zakonodavni proces, koji stoji, za privlačenje investitora koji čekaju da budu izabrani resorni ministri, loše za poljoprivrednike koji čekaju da vide strategiju novog ministra, veoma loše za naučnike koji iščekuju novu i bolju politiku u nauci", navodi se u saopštenju kojim Pajtić poziva mandatara da što pre predloži sastav nove vlade.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара