Nariškin: Rusija ceni što Srbija nije uvela sankcije Moskvi

Predsednik Ruske dume Sergej Nariškin razgovarao je u Moskvi sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i tom prilikom poručio da Moskva ceni činjenicu da se Srbija nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

Sergej Nariškin je na sastanku sa Majom Gojković, koja učestvuje na sdnici Generalne skupštine Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES), rekao da Rusija veliki značaj posvećuje produbljivanju višestruke saradnje sa srpskim partnerima.

"Veoma cenimo principijelan stav Beograda kada je reč o antiruskim sankcijama koje je uvela EU", rekao je Nariškin.

Kako je dodao, Moskva je svesna ogromnog pritiska koji Vašington i Brisel tim povodom vrše na Beograd, prenosi Tas.

Prema njegovim rečima, važno je da političko rukovodstvo i građani Srbije razumeju da je takav stav o evropskim sankcijama (Rusiji), odnosno odbijanje da se pridruže tim koracima, potpuno u skladu sa nacionalnim interesima Srbije i njenog naroda.

Kako je rekao, Moskva nikad nije tražila od Beograda da bira između Rusije i EU.

"Uvek smo poštovali planove Srbije u pogledu integracije sa EU. Rusija nikad nije tražila od vaše zemlje da bira između Rusije i EU, kao što je EU radila sa Ukrajinom", naglasio je Nariškin.

Prema njegovim rečima, žalostan rezultat onoga što se dešava u Ukrajini je rezultat takve pozicije EU.

"Za nas je, naravno, važno da približavanje Srbije EU, njena integracija u EU ne ometa i ne sprečava razvoj naših bilateralnih odnosa", napomenuo je Nariškin.

Primetio je da Srbija i Rusija imaju dobru saradnju na različitim međuparlamentarnim platformama.

"U tom smislu čak je i simbolično što ruska delegacija predaje srpskoj predsedavanje Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje", istakao je predsednik Ruske dume.

Srbija je od Rusije preuzela šestomesečno predsedavanje PS CES na zasedanju te organizacije u Moskvi.

"Danas se završava predsedavanje Rusije PS CES. U skladu sa principima rotacije, predsedavanje se predaje Skupštini Srbije", rekao je Nariškin na zasedanju.

Prema usvojenom kalendaru, 48. plenarna sednica Generalne skupštine PS CES biće održana od 29. novembra do 1. decembra u Beogradu.

Predsedavanje PS CES traje šest meseci i prenosi se sa jedne zemlje na drugu po abecednom redu, a članovi Skupštine su predstavnici parlamenata Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Bugarske, Gruzije, Grčke, Moldavije, Rumunije, Rusije, Srbije, Turske i Ukrajine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво