Reagovanja na izjave bošnjačkih političara

Povodom najnovije izjave načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića i navoda da državni vrh nije poželjan u Potočarima, usledila su reagovanja domaćih političara. Šef diplomatije poručuje da Srbiju niko ne može da ponižava. Ministar Aleksandar Vulin smatra da je vreme da premijer odgovori bošnjačkim političarima, a funkcioner SNS-a Bratislav Gašić kaže da Srbija mora da napravi snažan otklon od politike Sarajeva.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je kao sramnu izjavu načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, navodeći da Srbiji niko ne može da deli lekcije i da je ponižava.

Dačić je rekao da su Vlada i premijer Aleksandar Vučić uložili veliki napor u normalizaciju odnosa u regionu i stvaranju regionalne stabilnosti, a da je očigledno da postoje političari koji ne mogu da opstanu bez sukoba i koji ne žele da stvaraju bolju budućnost, već da produbljuju konflikte iz prošlosti.

Navodi da Duraković, u dogovoru sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, umesto da odgovori na pitanje ko je i zašto pokušao da ubije Vučića u Srebrenici, napada srpskog premijera što je uopšte došao u Srebrenicu i što je Vlada Srbije uputila donaciju toj opštini.

"Ceo svet je pozdravio takve odluke Srbije i premijera Vučića, osim onih koji bi da nastave sa ratnohuškačkom retorikom. I kada će iko, osim srpskog parlamenta, osuditi zločine nad nekim drugim narodom", upitao je Dačić u izjavi dostavljenoj medijima.

Istakao je da želja za pomirenjem i stabilnošću nije slabost, već snaga i prednost Srbije i njene vlade. 

Ministar Aleksandar Vulin je rekao da je Aleksandar Vučić, čak i kada je u Srebrenici pre godinu dana pokušano njegovo ubistvo, činio sve da se odnosi Srbije i BiH ničim ne poremete.

"Dokazalo se da njegovu žrtvu i snagu da ne odgovori sa bošnjačke strane nema ko da poštuje i razume", izjavio je za Tanjug ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Kao što pod kamenicama i pred ruljom nije savio glavu, Vučić ne treba da ćuti ni kada Ćamil Duraković vređa i njega i Srbiju. Vreme je da im se odgovori", istakao je Vulin.

Kako je rekao ministar, umesto da se izvini što ni posle godinu dana nisu rekli ko su počinioci i nalogodavci pokušaja ubistva Vučića, Duraković i Izetbegović sada još "hoće da vređaju i ponižavaju i Vučića i Srbiju".

"Vučić je istrpeo uvrede na svoj račun i odbio da od sebe pravi mučenika, baš kao što je bez reči i kukanja istrpeo i udarce i kamenice, ali napade i uvrede na račun Srbije ne sme i ne može", istakao je ministar i dodao da je bilo jasno i tada, a dokazalo se i sada da Vučićevu žrtvu i snagu da ne odgovori, sa bošnjačke strane nema ko da poštuje i razume.

Vulin je rekao da je Duraković "licemer koji govori o suživotu Srba i Bošnjaka, ali ćuti kada se njegove srpske komšije u Srebrenici vređaju i nazivaju vlasima".

Isto tako, dodaje, "ne smeta mu Vučić kada od Vlade Srbije dobije pet miliona evra, ali mu smeta Vučić jer ima hrabrosti da pred najmoćnijim silama sveta odbije da prizna da su Srbi narod genocida".

Funkcioner SNS-a Bratislav Gašić izjavio je da Srbija posle "sramnih izjava" Bakira Izetbegovića i Ćamila Durakovića mora da napravi snažan otklon od politike Sarajeva.

"Koristeći popustljivost i korektnost srpskog premijera, pokušavaju ponovo, posle godinu dana, da naprave još jedan svojevrstan napad na Vučića i na Srbiju", rekao je Gašić Tanjugu.

Istakao je da Srbija nikad neće biti prćija u kojoj će Sarajevo i Ankara moći da sprovode svoje ideje, kako su u nekom prethodnom periodu činili.

Gašić je takođe rekao da je apsolutno saglasan sa mišljenjem potpredsednika SNS-a Marka Đurića, koji je od Aleksandra Vučića zatražio da prekine komunikaciju s bošnjačkim političarima, koji ne žele mir i saradnju sa Srbijom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво