Đurić traži od Vučića prekid komunikacije sa bošnjačkim političarima

Potpredsednik SNS-a Marko Đurić zatražio je od predsednika te stranke i mandatara za sastav nove Vlade Srbije Aleksandra Vučića da odmah prekine svaku komunikaciju sa bošnjačkim političarima koji ne žele mir i saradnju sa Srbijom, jer za njih, kako je naveo, dijalog nije ništa drugo nego nastavak rata drugim sredstvima.

Đurić je za Tanjug rekao da bi trebalo prekinuti svaku komunikaciju sa načelnikom opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem i sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, jer zvanično Sarajevo stoji iza ponašanja Durakovića i njegovog "šovinističkog divljanja".

"Mi ne možemo ćutke da stojimo i gledamo kako Sarajevo gazi i ponižava ne samo interese Srbije, nego i čitavog srpskog naroda, doslovce gazi i ponižava srpski narod u Republici Srpskoj. Naravno da to umišljajno radi zvanično Sarajevo i da iza toga stoji niko drugi do Bakir Izetbegović i njegovo okruženje, koje nije u stanju i ne može da vodi bilo kakvu politiku osim politike rata i sukoba", istakao je Đurić.

Kako je dodao, za njih je Vučićeva pružena ruka prilika da u nju pljunu, da uvrede srpski narod, da pozovu na nastavak rata drugim sredstvima, jer je za njih dijalog ništa drugo nego nastavak rata drugim sredstvima.

"Zato sa takvim ljudima kao što je Izetbegović, kao što je Duraković, nema i ne može biti razgovora", naglasio je Đurić i najavio da će zbog toga tražiti hitnu sednicu Predsedništva SNS-a.

Kako je istakao, srpski narod je takvim odnosom pojedinih političara u regionu, a nisu to samo Izetbegović, Duraković i bošnjačka šovinistička elita, nego i mnogi drugi, zaista ugrožen i to ne samo time, već i međunarodnim okolnostima.

"Smatram da ne treba kao stranka da ostanemo nemi na to ponižavanje srpskog naroda i Srbije, a još manje da u tome učestvujemo. Mi nemamo pravo da u tome učestvujemo i zbog toga je neophodno ovakvu praksu prekinuti i reagovati na način koji je odgovarajući i srazmeran", poručio je Đurić.

Danas je i predsedavajući predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio da nikada ne bi rekao da je državni vrh Srbije nepoželjan na obeležavanju godišnjice zločina u Potočarima.

"Žao mi je što je odluka takva, razumem je. Da su mene pitali, ne bi je doneli takvu. Nisu. Imaju pravo, oni sahranjuju svoje mrtve", rekao je Izetbegović.

Nakon izjava bošnjačkih političara usledila su reagovanja domaćih zvaničnika i funkcionera SNS-a.

Osuda iz 2010. teškog zločina i za pojedine parlamentarce nije dovoljna. Skupštini Srbije je 11 poslanika LDP-a, SDA Sandžaka, LSV-a i Zelenih uputilo predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Da bi došao na dnevni red potrebna su bar 84 potpisa.

Prošlogodišnji pokušaj Velike Britanije da se rezolucija, kojom se ono što se desilo u Srebrenici nazove genocidom, usvoji u Savetu bezbednosti UN nije uspeo.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво