Udovički: Još nije bilo razgovora o mom učešću u novoj vladi

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne uprave Kori Udovički kaže da još nije razgovarala sa mandatarom Aleksandrom Vučićem o učešću u novoj vladi.

Udovički je u Čačku, gde je posetila Gradsku upravu, na pitanje novinara da li će biti ministar u novoj vladi i da li je razgovarala o tome sa mandatarom Vučićem, rekla da "još o tome nisu detaljno razgovarali".

Govoreći o primeni novih odredbi Zakona o opštem upravnom postupku, ministarka je navela da u Čačku postoji ozbiljan napor da se one u potpunosti primene, ali da ima još prostora za napredak. Očekuje da će u narednim nedeljama Čačanima biti još lakše u komunikaciji sa upravom.

Udovički je posetila Gradsku upravu u Čačku da bi se uverila kako teče razmena podataka iz službenih evidencija, a kako je novinarima posle razgovora sa zaposlenima rekla, Čačak je grad koji je i ranije nastojao da olakša teret građanima i neke stvari koje su novina u drugim lokalnim samoupravama, u tom gradu se odavno primenjuju.

Udovički je rekla da je potrebno da MUP pošalje detaljnija uputstva lokalnim ispostavama da nema potrebe da se pored lične karte traže uverenja o državljanstvu, izvodi iz matičnih knjiga rođenih, prebivališta...

"Sve te informacije su već u ličnoj karti i pozivamo građane da insistiraju i podsećaju uprave da je lična karta dovoljan dokaz i da nema potrebe da se uz nju traže dodatni dokazi o podacima koji su već u njoj", rekla je Udovički.

Najavila je da se upravne inspekcije pripremaju da krenu na teren, kako bi proverile da li su uputstva uskalđena sa novim zakonom.

Podsetivši da je u Čačku pre nekoliko nedelja došlo do promene vlasti, ministarka je istakla da je uprava u tom gradu stabilna i da nastavlja dobro da radi svoj posao, što, kako je ocenila, nije slučaj i u drugim opštinama i gradovima.

Upitana da prokomentariše smenu načelnice Gradske uprave u Gornjem Milanovcu, koju je ocenila kao veoma uspešnu u radu uprave, Udovički je rekla da je ta načelnica jedna od onih koji su se ozbiljno zalagali da uprava dobro posluje.

"Bavili smo se procedurama koje javna uprava u Milanovcu ima u odnosu sa građanima i na osnovu toga smo zaključili o izuzetnom radu te uprave. Naravno, da uvek postoji mogućsnot da se nešto desilo bez znanja bilo koga i tražili smo podatke od nadležnih u tom gradu i sve informacije na osnovu kojih se postupa po pitanju razrešenja", rekla je Udovički.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović se zahvalio ministarki na poseti i dodao da će Čačak učciniti sve da pojednostavi procedure, radi bržeg i efikasnijeg funkcionisanja procedure.
Ministarka je, posle Čačka, posetila i Opštinsku upravu u Požegi.

"Ohrabrena sam otvorenošću uprave"

Udovički je, tri sedmice od početka razmene podataka iz službenih evidencija, da je ohrabrena otvorenošću uprave da počne nešto novo i dodala da mora da se ulaže u organizaciju, upravljanje ljudima i unapređenje veština.

Ministarka je u Požegi, gde je razgovarala sa predsednikom opštine Milanom Božićem i zaposlenima u opštinskoj upravi, rekla da ta opština ima ozbiljan ekonomski potencijal i upravu koja je radila racionalno, a da se sada treba posvetiti sprovođenju Zakona o opštem upravnom postupku.

"Prvi ključini koraci su uspostavljeni, ali može i treba da se ide dalje. Požega mora sistematično da krene u obaveštavanje građana, obuku zaposlenih, ali i da zahteva od državnih organa da postupaju po zakonu, a nadležne u Beogradu obavesti ukoliko se to ne dešava", rekla je Udovički i spomenula RGZ kao jednu od institucija s kojom treba poboljšati saradnju.

Kako je dodala, u Požegi se vidi pomak i volja, ali može i treba više.

"Očekujemo od Požege da intenzivnije krene u napor da zaokruži sve ono što može da postgne u pruzanju usluga građanima", rekla je Udovički.

Govoreći o e-upravi, Udovički je dodala da možemo mnogo da naučimo od pojedinih zemalja u okruženju, poput Makedonije, u kojoj se, kako je rekla, godinama radi na pojednostavljenju procedura i profesionalizaciji službeničkog sistema.

Predsednik opštine Milan Božić zahvalio je ministarki na poseti i datim smernicama i dodao da se nada da će ona, ukoliko bude ministarka i u budućoj vladi, prilikom sledeće posete, videti da je Požega napravila značajan pomak.

"Moramo brže i efikasnije da radimo ovaj posao i da se usavršavamo", rekao je Božić. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво