LDP, SDA i LSV za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Poslaničke grupe LDP – SDA Sandžaka i LSV – Zelena stranka uputile su u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, s predlogom da republički parlament taj akt donese po hitnom postupku.

Predloženim aktom, kako se navodi, osuđuje se genocid u Srebrenici, osuđuje se svako poricanje genocida i proglašava 11. jul za Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Poslanici tih poslaničkih grupa su u obrazloženju naveli da donošenje tog akta ima za cilj da se u Skupštini Srbije napravi važan korak u pravcu rešavanja otvorenih pitanja između Srbije i BiH, te srpskog i bošnjačkog naroda.

"Priznavanje genocida u Srebrenici je civilizacijski korak koji je potreban Srbiji kako bi potvrdila ozbiljnost u nameri za izgradnju dijaloga, saradnje, poverenja i trajnog mira u regionu, zasnovanom na prihvatanju dela iz prošlosti, suočavanju sa prošlošću i posvećenosti pravdi, podršci žrtvama kao osnovi za jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu", navedeno je u predloženom aktu.

U njemu se, pored ostalog, izražava saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susedne države da nastave da obezbeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja.

Potvrđuje se i rešenost države da spreči genocid i druge ozbiljne zločine, podupiru se napori na sprovođenju istrage i procesuiranju optuženih za genocid u Srebrenici, a obavezuje se da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva i mehanizme da sprovede istragu i procesuira odgovorne.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво