Juratović: Srbija je balkanska lokomotiva za ulazak u EU

Poslanik Socijaldemokratske partije (SPD) u nemačkom parlamentu Josip Juratović rekao je da je Srbija lokomotiva za ulazak zapadnog Balkana u EU, ali da mora još odlučnije da krene sa reformama.

Juratović kaže za Blic da Srbija mora još odlučnije da krene sa reformama i time Evropi olakša argumente protiv evroskeptika.

Komentarišući kako će izlazak Britanije iz EU uticati na evropski put Srbije, Juratović je rekao da je sigurno da ova odluka Velike Britanije daje vetar u leđa evroskepticiima, kako u EU, tako i u Srbiji.

"Ali, ako želimo jaku i stabilnu EU koja će moći da oči u oči, na istom nivou sa velikim silama rešava globalne probleme, onda nam mora biti jasno da to možemo samo sa ulaskom Zapadnog Balkana u Evropsku uniju", smatra Juratović.

"S obzirom da je Srbija lokomotiva za ulazak zapadnog Balkana u EU, time se ništa ne menja u činjenici da vaša zemlja mora još odlučnije da krene sa reformama i time Evropi olakša argumente protiv evroskeptika", istakao je Juratović.

Na pitanje o ruskoj reakciji na Bregzit, koje se ovih dana provlači kroz javnost, Juratović, prvi Hrvat u Bundestagu, kaže da Kremlj neće profitirati od izlaska Britanije iz EU.

"Ne verujem da će Kremlj profitirati od Bregzita. Velika Britanija i dalje ostaje u Savetu bezbednosti UN i kao NATO partner svakako će i dalje ostati ključna spona evropske sigurnosti.

Međutim, dodaje Juratović, činjenica je da se EU mora učvrstiti pre svega na ekonomskom i socijalnom planu, a tu uticaj Rusije ne igra veliku ulogu.

"Problemi Evrope uglavnom se odnose na budućnost koja može biti samo zajednička. Toga je svesna i Velika Britanija, kao i Zapadni Balkan", istakao je Juratović.

Poslanik stranke vicekancelara Zigmara Gabrijela kaže da Nemačka neće požurivati Britaniju sa izlaskom iz EU.

"Potpuno je normalno da jedna demokratska evropska država kao Velika Britanija ima pravo na izbor. Tragedija u celoj priči je jedino ta što je starija populacija nadglasala mlade, a Englezi samim time ugrozili stabilnost Velike Britanije nadglasavajući Severnu Irsku i Škotsku", ukazao je Juratović, dodajući da su Englezi ovim referendumom prvenstveno naneli više štete sebi nego EU.

"Nemačkoj nije u cilju da bilo koga požuruje, već da EU pre svega konačno sazna kako bi mogla se dalje orijentisati, a to je nemoguće bez pokretanja člana 50 Lisabonskog sporazuma, koji pak samo Velika Britanija može da inicira", rekao je Juratović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво