Vučić: Jača ekonomija i jača vojska, do kraja godine i veće plate

Izvesno je da će pripadnici Vojske Srbije do kraja godine imati veća primanja, najavio je predsednik Vlade Aleksandar Vučić i istakao da će snažnija srpska ekonomija moći da jača srpsku vojsku. Na tome će se raditi u narednom periodu, poručio je premijer na Aerodromu "Nikola Tesla", gde je prisustvovao primopredaji dva transportna helikoptera Mi-17, koja su kupljena u Rusiji.

Aleksandar Vučić je, na primopredaji dva helikoptera Mi-17 koja su noćas stigla u Beograd, kao posebnu stavku najavio ulaganja u lovačku avijaciju, posebno u "migove 29", za šta će, kaže, iduće godine biti izdvojena značajna sredstva.

Vučić je rekao da je Vojska Srbije posle 36 godina dobila nove helikoptere, a da je posebno zahvalan Ministarstvu odbrane na uštedama i svima koji su pomogli da se helikopteri kupe za 25 miliona evra.

Kada je reč o borbenoj avijaciji, Vučić je istakao da je tu nešto bolja situacija, ali da postoji problem sa rezervnim delovima. Dodao je da će morati da se nabave i trodimenzionalni radari, ali i da se usavrši protivvazduhoplovna odbrana raketama srednjeg dometa.

"Ističu nam resursi na lovačkoj avijaciji 2018. i 2019. Tu ćemo morati da krenemo u remont i verujem da ćemo i za to naći dovoljno finansijskih sredstava", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, za narednu godinu cilj je da Vojska Srbije uvede u upotrebu "noru" i "lazara 3", ali i da nabavi najsavremeniju opremu za 1.500 vojnika.

Srbija vodi miroljubivu politiku, i smeju mi se kada parafraziram Broza, ali živimo i radimo kao da rata neće biti, ali trudimo se da očuvamo naše kapacitete i da ih svakodnevno unapređujemo, rekao je Vučić.

"Ovo nije mali novac za nas, ali očekujem da naši vojnici budu još zadovoljniji napretkom i velikim pomacima u lovačkoj avijaciji. Ovi helikopteri uskoro će biti uvedeni u upotrebu. Probni letovi biće 1. i 4. jula, a onda ulaze u redovno naoružanje Vojske Srbije", rekao je Vučić.

Premijer je dodao i da će zbog isteka resursa, i nemogućnosti da našim "migovima" patroliramo nebom, Srbija morati da nabavi nove lovačke avione.

"Čekamo odgovor ruske strane, pa ću onda moći da kažem više detalja", rekao je Vučić.

Naglasio je da niko ne mora da brine šta će na to reći MMF, jer je potrebno samo da Srbija bude u budžetskim i fiskalnim okvirima, kao što je i dogovoreno.

"Zato je dobro što ih nismo nabavljali u ranijem periodu. Sada ovo moramo da uradimo i, ako smem da kažem, po prvi put je realno da o tome razmišljamo", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, novi "mig 29", bez oružja, košta oko 45 miliona evra, dok je sa minimalnim naoružanjem za to potrebno izdvojiti oko 65 miliona evra.

"To je ogroman novac za nas, a ako nabavljate dva ili četiri, onda to može da dođe i do 250 miliona evra. Mi to moramo i želimo i nadamo se da ćemo naići na razumevanje u Vladi. Ali moraćemo i da uštedimo na drugim stvarima. Nema tu filozofije. Ne možete lako da povećate rashodnu stranu a da nemate na prihodnoj strani", rekao je Vučić.

Dva ruska helikoptera su nakon primopredaje postala deo eskadrile Vojske Srbije.

Helikopteri su u Beograd stigli oko tri sata posle ponoći, a primopredaji su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije, komandant Vazduhoplovstva i PVO, general-major Ranko Živak, ali i predstavnici ruskog vojnog izaslanstva.

Dva ruska helikoptera prvi su helikopteri koji su kupljeni u inostranstvu za potrebe vojske nakon 29 godina, kada su od Sovjetskog Saveza kupljeni protivpodmornički helikopteri Ka-28, koji se više ne koriste.

Poslednji novi transportni helikopteri Mi-8, čiji pojedini primerci i dalje lete u VS, kupljeni su pre 36 godina.

Trenutno se u Vojsci Srbije koriste jedan transportni helikopter Mi-17, koji je preostao nakon što se drugi srušio u martu 2015. godine, kao i nekoliko Mi-8, od kojih lete samo dva.

Helikopter Mi-17 ima nosivost od 4.500 kilograma i može da razvije maksimalnu brzinu od 262 kilometra na čas.

Može da ponese 36 putnika ili 24 padobranca i 12 ranjenika. Dužine je 18,6 metara i visine 4,7 metara, dok je maksimalna težina pri poletanju 13.000 kilograma.

Namenjen je za prevoz ljudi, tehnike, gašenje požara, spasavanje, a ima i dizalicu za izvlačenje, koja može da podigne do 300 kilograma. U helikopter će pod opremom moći 24 osobe i četiri do pet tona tereta. 

Dva kupljena helikoptera parkirana su u hangaru "Jat tehnike" na beogradskom aerodromu.

Živak: Opremanje prema potrebama i mogućnostima

Komandant Vazduhoplovstva i PVO general-major Ranko Živak rekao je da se proces opremanja vojske nastavlja prema potrebama i mogućnostima.

"Ovo je važno za naše ljude koji su danas izuzetno zadovoljni, jer vide da se nešto menja nabolje. Vide da se proces opremanja nastavlja i on će biti nastavljen prema našim potrebama i prema mogućnostima", naglasio je Živak.

Dodao je da je nabavka helikoptera dodatni motiv za zaposlene, da su osposobili potreban broj ljudi za upotrebu helikoptera kako letačkog tako i tehničkog sastava.

"Obezbedili smo neophodne uslove da navedeni helikopteri posle prijema i tehničkih proba na ovoj poziciji, budu uvedeni u naoružanje i budu za korišćenje za potrebe vazduhoplovstva i Vojske Srbije", zaključio je Živak.

Kaže da Vojska Srbije ima šest transportnih helikoptera Mi-8 koji su na zalasku karijere.

"Svi su stari oko 35 do 36 godina. Naravno da ćemo morati da ih zamenimo, naš plan je od šest do osam helikoptera", kaže Živak. 

Letač-mehaničar Zoran Cogoljević kaže da je ovaj helikopter opremljen uređajem za noćno gledanje.

"Spoljnu svetlost naočari pojačavaju i mi dobijamo sliku i mogu da lete u svim meteo uslovima", kaže Cogoljević. 

Број коментара 73

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво