Stojanović: Vidovdan podseća na važnost opstanka na Kosmetu

U znak sećanja na kneza Lazara Hrebeljanovića i srpske ratnike poginule u bici s Turcima na Kosovu polju 1389. godine, Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Gračanici na Kosovu i Metohiji. Zatim će biti održan parastos kosovskim junacima na Gazimestanu, a u Kosovskoj Mitrovici biće otkriven spomenik knezu Lazaru Hrebeljanoviću. Zajednica srpskih opština ključna za opstanak Srba na Kosmetu, poručuju Srbi na Vidovdan.

Srbi su stalno pod nekom vrstom pritiska i stalno pred izazovom opstanka na Kosovu i Metohiji. Albanska javnost negoduje zbog pokretanja povratničkog naselja "Sunčana dolina", kao i zbog podizanja spomenika Knezu Lazaru u severnom delu Mitrovice.

Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović kaže za RTS da su Srbi na tim prostorima svoji na svome i da je stalno protivljenje mnogih radikalnih Albanaca nešto sa čime su odrasli i na šta su navikli.

Jedan deo albanske javnosti kaže da je spomenik knezu Lazaru projekat Zajednice srpskih opština, nazivajući je šovinističkom organizacijom, a Stojanović na to odgovara:

"Ti koji su to rekli oslikavaju deo svoje politike i cilja, i sprovođenja plana da Srbi nestanu odavde. Ne bi trebalo da bude ništa sporno da se postavi srpski simbol i protivljenje protiv toga je protivljenje protiv Srba", kaže Stojanović.

Ističe da će se Zajednica srpskih opština sigurno formirati i da se, uz veliki pritisak Evropske unije, pomaklo sa mrtve tačke.

"Nadamo se da ćemo uskoro imati rezultate. Očekuju nas teški razgovori ali rešenost premijera Aleksandra Vučića i srpske vlade garant je da će se to desiti", ističe Stojanović.

Ističe da je svako obeležavanje svakog praznika za Srbe na Kosmetu važno, a naročito Vidovdan.

On je deo naših identiteta, i to što su činili naši preci je deo ponašanja koje treba da praktikujemo danas, da žrtvujemo najvrednije, rekao je Stojanović.

Ističe da novo vreme umesto žrtvovanja života zahteva ulaganje truda, rada, žrtvovanje sopstvene sujete i sopstvenog vremena.

"Da opstajemo na ovim prostorima, da se razvijamo i ekonomski jačamo i ostavimo bolju situaciju onima koji dolaze", rekao je Stojanović.

Komentarišući to što su pripadnici "Samoopredeljenja" juče "markirali" granicu sa Crnom Gorom, postavivši albansku zastavu, Stojanović je rekao da je nažalost mnogo onih koji se bave samo pobadanjem zastava, a premalo onih koji se bave životom.

"Nema naznaka da neko želi da promeni život i suživot", kaže Branimir Stojanović.

Govoreći o zastoju u formiranju Zajednice srpskih opština, Stojanović je rekao da se čeka da Priština otkoči taj proces.

Stojanović je, posle vidovdanske liturgije u porti manastira Gračanica, na pitanje dokle se stiglo sa formiranjem ZSO, odgovorio da je očigledno potreban pritisak Evropske unije, pošto je tek posle takvog pritiska u Prištini počelo ponovo da se priča o ZSO.

Rekao je da veruje da će se taj pritisak nastaviti, kao i da će vrlo brzo doći do konkretnih koraka.

Rakić: Vidovdan je simbol moralnog uzdizanja srpskog naroda

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić poručio je da je ovaj praznik simbol moralnog uzdizanja srpskog naroda u borbi za opstanak i trajanje.

"Retki su dani, događaji i datumi koji se pamte i posle šest vekova. Jedan takav koji danas obeležavamo je Vidovdan. Praznik koji je utkan u biće svakog od nas", rekao je Rakić i pozvao građane da u što većem broju prisustvuju otkrivanju spomenika knezu Lazaru na Trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici.

Vidovdan je, poručio je, simbol moralnog uzdizanja srpskog naroda u borbi za svoj opstanak i svoje trajanje.

"Sveti knez Lazar će nas opet okupiti kao i nebrojeno puta ranije", naveo je Rakić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи