I vlast i opozicija ozbiljno shvatile kampanju na mreži

Jesu li vanredni parlamentarni izbori u aprilu bili prvi na kojima je internet imao važnu, možda i odlučujuću ulogu? Istraživači tvrde da je to vrlo verovatno i da su uticaj interneta ovoga puta ozbiljno shvatili svi bitni akteri.

Dveri i Dosta je bilo u parlament je uveo - internet. To tvrde u Šer fondaciji na osnovu istraživanja o aktivnostima stranaka na internetu u kampanji. I vlast i opozicija ozbiljno su shvatile kampanju na mreži, pa se to odrazilo na rezultate.

"Stranke koje nisu bile aktivne u konvencionalnim medijima su bile stranke opozicije Dveri-DSS i Dosta je bilo su dve političke opcije koje su bile suštinski najaktivnije", ukazuje Andrej Petrovski, sajber forenzičar u Šer fondaciji.

Ove dve stranke ubedljivo su prve po aktivnosti na Fejsbuku, slede ih naprednjaci i radikali. Na Tviteru kampanja je bila negativna, a na haštagu #izbori2016 najviše se pojavljivala Levica Srbije, potom DJB, SNS i DS.

"Zbog toga što je ovo najjaktivnija kampanja na internetu, a možda to najbolje odslikava stanje u tradicionalnim medijima u Srbiji", smatra Petrovski.

Na internet portalima tradicionalnih medija najveći prostor imali su favoriti.

"Oni koji su pobedili na izborima najviše su se pominjali kao akteri ili nosioci lista na portalima", objašnjava Jan Krasni sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Posebna bitka vodila se komentarima na tekstove. Istraživači su primetili da se pojedini ponavljaju na različitim portalima. Ipak, ne tvrde da je sve to poteklo iz jednog centra a uticaj komentara na rezultat izbora nisu merili.

"Ne treba sumnjati da postoji orkestriranje sa različitih strana, puno različitih orkestara, ali se ne može zaključiti na osnovu orkestara kakva će muzika biti posle izbora", dodaje Krasni.

Muzika posle izbora svira se oflajn - pošto ubede birače na internetu, stranke svoje aktivnosti na mreži znatno utišaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара