DSS o blokadi poglavlja sa EU

Demokratska stranka Srbije ocenila je da odluka Hrvatske i Velike Britanije da ne daju saglasnost za otvaranje poglavlja 23 predstavlja "slom regionalne i evropske politke Vlade Srbije i pokazuje da je poslednji čas da Srbija preispita svoju pogrešnu spoljnu politiku i svoja opredeljenja".

Vest da Hrvatska i Velika Britanija nisu dale saglasnost da 30. juna bude otvoreno poglavlje 23 u pregovorima o članstvu Srbije i EU, "potvrđuje kontinuitet ponižavanja i ucenjivanja Srbije i besmislenost tvrdoglavog srljanja u Evropsku uniju, za koju se ne zna da li će opstati i kako će da izgleda ako preživi Bregzit", naveo je DSS u saopštenju.

Takođe je ocenjeno da je došao poslednji čas da Srbija preispita spoljnu politiku i svoja strateška opredeljenja, "za koja se svakodnevno ispostavlja da su pogrešna i štetna po srpske interese", te da o nastavku evrointegracija Srbija mora da otvori široku demokratsku javnu raspravu i da odluku o putu Srbije u dramatično izmenjenim političkim okolnostima donesu građani na referendumu.

"To ne bi smeo da spreči strah mandatara Vučića da će doživeti sudbinu Dejvida Kamerona, koji je dobio izbore, ali izgubio na referendumu. Sudbina države i volja građana moraju da budu važnije od sudbine i volje bilo kog pojedinca", navodi DSS.

Takdoje, DSS ocenjuje da je u ovoj fazi odnosa Srbije i EU, Hrvatska preuzela ulogu lošeg policajca, dok je dobri policajac Nemačka, koja će Srbiji isporučiti nove zahteve uz obećanje da će, ako ih ispuni, umiliti Hrvatsku da promeni svoj stav.

DSS navodi da su Srbija i njeni građani svedoci ne samo "velike krize evrointegracija već i sloma regionalne politike Vlade Srbije".

"Šarlatansko igranje šaha s Bakirom Izetbegovićem i obećanje pomoći od pet miliona evra za Srebrenicu, završeno je izjavama da državni vrh Srbije nije poželjan u Potočarima, a istorijska predaja buketa cveća Kolindi Grabar Kitarović - nedavanjem saglasnosti za otvaranje poglavlja", navodi DSS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво