"EU sada ima druge brige, ali moguće otvaranje poglavlja u junu"

Nova blokada od strane Hrvatske otvaranju poglavlja sa Srbijom nije pitanje odnosa Hrvatske prema Srbiji, već pitanje odnosa te zemlje prema svim drugim državama članicama koje to ne podržavaju, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na pitanje novinara o novoj blokadi Hrvatske otvaranju poglavlja sa Srbijom i da li ona mogu do 30. juna da budu otvorena, Ivica Dačić je rekao da je tehnički sve moguće.

Ipak, smatra da EU u ovom trenutku ima druge brige i da otvaranje poglavlja nije glavna briga.

"Mislim da je u interesu same EU da izađe u susret što bržem otvaranju poglavlja, jer zemlje Zapadnog Balkana nasuprot Velikoj Britaniji sve imaju interes da što pre postanu članice EU. Od samog početka nismo želili da nas Hrvatska uslovljava bio čime, niti smo zbog otvaranja poglavlja želeli da prelazimo crvenu liniju u našim odnosima sa EU. Ovo nije sada pitanje odnosa Hrvatske prema Srbiji, već pitanje odnosa Hrvatske prema svim drugim državama članicama koje to ne podržavaju", rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija očekuje da se pronađe rešenje, ali da to sada nije najvažnije pitanje.

"Ukoliko može da se otvori u junu, ukoliko ne, to će se desiti u julu ili nekom drugom mesecu", istakao je Dačić.

Govoreći o odugovlačenju u procesu formiranja vlade Dačić je rekao da nema nikakvog oduglovačenja sa procesom formiranja nove vlade, već da je reč o tome da zbog zgusnutog rasporeda mandatara Aleksandra Vučića ne postoji datum kada bi to moglo da bude obavljeno.

"Ne mogu da govorim u ime premijera, ali premijer se sprema u posetu Belorusiji, tamo će biti dva dana, nakon toga nas čeka 4. jula u Parizu Samit zemalja Zapadnog Balkana sa EU, veoma važan događaj, pre toga smo imali posetu kineskog predsednika. Ovde nije reč o tome da neko sada odugovlači namerno, nego je reč o tome koliko on želi da zaista napravi najbolji izbor. Verovatno mu treba više vremena, jer od svih obaveza koje sam naveo vidite da ne postoji datum kada biste to mogli da obavite", rekao je Dačić.

Kaže da po pitanju drugog kruga konsultacija sa mandatarom nema ništa novo da saopšti, da on svaki dan razgovara sa Vučićem o dnevnim i operativnim stvarima, spoljnoj politici, funkcionisanju vlade, ali da ono što je najavljeno u medijima kao drugi krug razgovora nisu imali.

"Zavisi od dinamike premijera kada će to biti na dnevnom redu. Sa naše strane je nesporna želja da nastavimo našu saradnju, smatramo da je to u najboljem interesu Srbije, a na premijeru je da definiše dinamiku i rokove i način na koji bismo učestvovali u vlasti", rekao je Dačić.

Upitan da li će biti u vladi, Dačić je rekao da je to pitanje za Vučića.

Slučaj Libija - stvar nove vlade

Dačić je rekao da Srbija još nije dobila izveštaj libijske države o pogibiji dva službenika naše ambasade u Tripoliju, da su na osnovu te činjenice već sastavljeni neki predlozi, ali da je to stvar nove vlade.

"Sada govorim o nečemu što bi verovatno trebalo da uradi sledeća vlada, ne bih da prejudiciram odluku sledeće vlade", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje šta je sa slučajem pogibije dva službenika u našoj ambasadi u Tripoliju.

Upitan za imenovanja novih ambasadora, Dačić je ponovio da je i to pitanje za novu vladu, podsećajući na diplomatsku praksu da se ne saopštavaju imena ambasadora pre nego što dobiju agremane.

Naveo je da je određen i novi šef misije pri EU koji treba da dobije agremane, odnosno odobrenja svih država članica EU.

"I ne bismo ni ulazili u ove polemike ko je i zbog čega opozvan, da Lopandić nije poslao pismo. Vlada Srbije ima puno pravo i vlasna je da donosi odluke o imenovanju i opozivu i izlišno je da bilo šta dalje o tome govorimo", naveo je Dačić.

Dodao je da će svakako biti promena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, da će biti novih imena, popunjavanja mesta.

"Biće potrebna reforma diplomatije i novi zakon o spoljnim poslovima, podmlađivanje diplomatskog kadra. Ja nisam zadovoljan time, 20 odsto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava je u penziji. To tako više ne može, mora da se obnovi diplomatski kadar", naglasio je Dačić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи