Još rano za put u Podgoricu

Odlukom o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, Crna Gora se direktno umešala u unutrašnje stvari Srbije i prekršila međunarodno pravo, izjavio je predsednik Boris Tadiću intervjuu crnogorskoj državnoj televiziji.

Za Srbiju nema isti značaj odluka koju o priznanju nezavisnosti Kosmeta donese Crna Gora, koja se sa njom graniči, ili neka strana države kakva je Federacija Mikronezija, rekao je predsednik Srbije.

Ovom odlukom se Crna Gora direktno umešala u unutrašnje stvari Srbije. To je isto kao kada bi Srbija sada priznala nezavisnost Boke Kotorske i to bi bilo direktno mešanje u unutrašnje stvari druge države relativizijući njene državne granice, izjavio je predsednik Srbije u intervjuu crnogorskoj državnoj televiziji.

Priznajući nezavisnost jednom delu teritorije neke države, kako je kazao, dovodi se u pitanje integritet druge države.

"Tačno je da Vlada Crne Gore donosi odluke u skladu sa svojim interesima, ali ona (odluka)zadire i u interese Srbije i  dovodi u pitanje nacionalne interese susedne države", kazao je Tadić i poručio da u takvim  slučajevima Srbija mora reagovati.

"U eventualnim pregovorima vlada Crne Gore i Makedonije o utvrđivanju državne granice sa takozvanom državom Kosovo, direktno se menja integritet države Srbije, našta mi ne možemo ćutati i svako ko ima elementarnog znanja o politici, zna tu činjenicu", izjavio je predsednik Srbije.

Komentarišući odluku Vlade u Beogradu da otkaže gostoprimstvo crnogorskoj ambasadorki Anki Vojvodić, Tadić je kazao da je to krajnje racionalno izmerena, politička, odluka kojom Vlada Srbije odgovara na odluke susednih vlada, koje su suprotne njenin interesima.

Tadić nije želeo da ponovi ocenu šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da je crnogorsko priznavanje nezavisnsti Kosova "nož u leđa Srbiji", ali je rekao da "u svakom slučaju to nije akt velike ljubavi i prijateljstva prema Srbiji".

Predsednik Srbije rekao je da nije bio zadovoljan odnosima Srbije i Crne Gore i pre odluke vlade u Podgorici da prizna nezavisnost Kosova i da ne bi odbio poziv da dođe u posetu Crnoj Gori, ali da još nije došlo vreme za to.

To vreme će svakako doći, ali još je rano, kazao je Tadić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво