Hrvatska i Britanija blokirale otvaranje poglavlja 23

Zemlje članice EU nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što Hrvatska i Velika Britanija nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna, javlja izveštač RTS-a iz Brisela. Moguće da otvaranje tog poglavlja bude odloženo za jul.

Bez saglasnosti u Radnoj grupi za proširenje EU umanjene su šanse da poglavlje 23 bude otvoreno 30. juna, saznaje RTS.

Izvori u Briselu navode da saglasnost nije dala Hrvatska, ali ni Velika Britanija iz tehničkih razloga – zbog situacije sa Bregzitom.

Evropska komisija i holandsko predsedništvo EU nastaviće konsultacije sa Zagrebom na tu temu, sa ciljem da konsenzus eventualno bude postignut na sastanku ambasadora zemalja članica u četvrtak, 30. juna, pre podne, što bi omogućilo da poglavlja 23 i 24 budu otvorena istog dana.

Međutim, evropski izvori ocenjuju da je takav ishod sada manje verovatan, jer se pozicije danas nisu bitno pomerile, a ostalo je još vrlo malo vremena, pa je moguće da otvaranje bude odloženo za jul, kada predsedavanje EU preuzme Slovačka.

Iako je ranije Hrvatska odobrila nastavak priprema za otvaranje poglavlja 23, uz dogovor sa Evropskom komisijom da neki od zahteva Zagreba budu ugrađeni u zajedničku pregovaračku poziciju EU, ispostavilo se da Zagreb ima dodatne zahteve u odnosu na utvrđene kompromisne formulacije.

Kako saznaje RTS, pored poznatih zahteva u vezi sa pravima hrvatske manjine i jurisdikcijom suda za ratne zločine, Zagreb je insistirao da se u tekst prelaznih merila koje Srbija treba da ispuni tokom pregovora unese i pitanje odštete za žrtve ratnih zločina i rešavanje pitanja nestalih, što nije bilo prihvatljivo za Evropsku komisiju i druge zemlje članice.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво