Ko (ni)je dobrodošao u Srebrenicu i Bratunac

Jedan ljudski, solidaran gest najviših predstavnika Republike Srbije, kao što je odlazak na groblje u Srebrenicu, pretvara se u plod ružne političke igre, rekao je u Subotici ministar Aleksandar Vulin, reagujući na izjavu Ćamila Durakovića, načelnika Opštine Srebrenica. Duraković je ranije rekao da je državni vrh Srbije nepoželjan na ovogodišnjoj komemoraciji u Potočarima.

"Ako vi hoćete od jedne duboke ljudske solidarnosti i duboke ljudske potresenosti nečijom žrtvom i poštovanje tuđih žrtava da pravite politiku, onda to neka bude na vašu dušu. Svi predstavnici bošnjačkog naroda su dobrodošli u Bratuncu. Svi do jednog su dobrodošli da pognu glavu i da kažu da razumeju patnju, muku i da razumeju sve što se desilo na prostorima Bosne i Hercegovine", istakao je Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao da očekivao da će Duraković reagovati i zaštititi svoje srpske komšije i sugrađane kad su ih vređali i o njima govorili kao vlasima koji ne smeju nikad da pobede tamo gde su se rodili i tamo gde žive.

Ministar za rad je rekao i da je od poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića očekivao da se izvini za ružan govor o Srbima.

Vulin je rekao da su svi dobrodošli na komemoraciji u Bratuncu.

"Ja ću biti tamo, i garantujem im da se neće desiti ono što se desilo Aleksandru Vučiću u Srebrenici. Garantujem da ću biti zajedno sa njima i da neće poleteti nijedan kamen na njih. Garantujem da niko neće pokušati da ih ubije i da će se tamo osećati dobrodošlim", dodao je Vulin.

"Očekivao sam da će neko iz vlasti BiH izaći i reći godinu dana kasnije ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića, ko su izvršioci, pomagači, inspiratori, ali ništa od toga se nije desilo", rekao je Vulin.

"Prošlo je godinu dana, a još ne znamo ko je odgovoran za pokušaj ubistva. Prošlo je godinu dana i, umesto da idemo napred, mi se vraćamo u sukobe i podele. Srbija je okrenuta regionalnoj saradnji, miru i pomirenju, ali je sve teže da to radi sama", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, dogodilo se samo to da se "jedan duboko ljudski, humani, solidarni gest najviših predstavnika Srbije", kao što je odlazak na groblje u Potočare, pretvori u "plod jedne ružne političke igre".

"Vučić nije priznao genocid, jer ne može da prizna genocid. Srbija ne može da prizna genocid. Ujedinjene nacije nisu priznale nikakav genocid. Ako hoćete od duboke ljudske solidarnosti i potresenosti nečijom žrtvom, i od poštovanja tuđih žrtava da pravite politiku, to neka ide na vašu dušu", rekao je Vulin.

Prethodno je načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao da je Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici doneo odluku da je državni vrh Srbije nepoželjan 11. jula na komemoraciji u Potočarima zbog, kako je naveo, negiranja genocida i nepoštovanja žrtava i njihovih porodica.

"Stav je većine porodica da prisustvo negatora genocida unosi nervozu i dolazi do skandala koji zasene ono što je nama svetije od bilo čega, a to je dženaza i komemoracija za žrtve genocida", naveo je Duraković za list Danas.

Razlog za takav zaključak je, kako kaže načelnik Opštine Srebrenica, činjenica da državni vrh Srbije "negira da se u Srebrenici dogodio genocid, čime izražava nepoštovanje za žrtve genocida i njihove porodice".

"Oni koji negiraju genocid nisu poželjni na komemoraciji u Potočarima", istakao je Ćamil Duraković.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво