Ernandez: Kuba principijelna u odbrani prava Srbije

Kuba je principijelna u odbrani prava Srbije na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, poručio je predsednik parlamenta te zemlje Huan Esteban Laso Ernandez posle sastanka sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

"Moja poseta Srbiji realizuje se sa čvrstom namerom da se nastavi politički dijalog na najvišem nivou i da se pruži doprinos unapređenju veza i saradnje. Ponavljam još jednom naš principijelni stav u odbrani prava Srbije na očuvanju svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i prava da na odlučivanje o sopstvenoj sudbini", istakao je predsednik parlamenta Kube na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Gojkovićevom.

Zahvalio je Srbiji na podršci u korist ukidanja blokade Kube, koju SAD još drže na snazi, navodeći da postojeći odnosi Kube i Srbije, nakon 73 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa, sve više napreduju.

Rekao je i da mu je velika čast što je prihvatio poziv predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da poseti Srbiju, što je dogovoreno prilikom njene prošlogodišnje posete Kubi, kada je potpisan sporazum o saradnji dva parlamenta.

Sa Gojkovićevom, kojoj je čestitao reizbor, imao je danas, kako je dodao, značajne razgovore o različitim temama i o saradnji u svim poljima u kojima dve države mogu da sarađuju.

"Razgovarali smo i o nedavno završenom kongresu naše partije i perspektivama koje postoje i koje će se razvijati ne samo na političkom, već i na ekonomskom i društvenom planu", rekao je predsednik kubanskog parlamenta, dodajući da dve zemlje mnogo liče i imaju nešto zajedničko – hrabrost da opstanu, jer brane pravednu ideju.

Gojkovićeva je ukazala da je poseta Ernandeza istorijska, jer je prvi put da jedan predsednik kubanskog parlamenta dođe u posetu Srbiji, podsećajući da je pre pet meseci sa njim potpisala sporazum o saradnji dva parlamenta, što je prvi takav sporazum koji je Skupština Srbije potpisala sa jednom latinoameričkom zemljom.

Gojkovićeva je rekla da je sa kubanskim kolegom razgovarala o bilateralnim odnosima dve zemlje, koji su tradicionalno dobri i prijateljski, a prenela mu je da je Srbija zahvalna što poštuje naš suverenitet i integritet.

"Kuba je to pokazala i na konkretnim delima, prilikom glasanja o temama od značaja za Srbiju. Posebno smo zahvalni na stavu Kube pri glasanju o članstvu Kosova u Unesku", istakla je Gojkovićeva, navodeći da dva parlamenta treba da konkretizuju potpisani sporazum, a radna tela i poslaničke grupe prijateljstva da čvrsto sarađuju i ubuduće.

Dodala je da je izuzetno važno da delegacije dve zemlje razmenjuju stavove i mišljenja prilikom nastupanja u okviru Interparlamentarne unije.

Predsednik parlamenta Kube će u nastavku posete Srbiji razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a Gojkovićeva je rekla da je bitno što će razgovarati sa svim visokim zvaničnicima Srbije, jer je potrebno da politički dijalog prati još čvršća i veća ekonomska saradnja i saradnja u drugim oblastima, poput saobraćaja, zdravstva, turizma, kulture i mnogih drugih oblasti za koje postoje potencijali saradnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво