Da li je Bregzit pomrsio konce Srbiji na putu ka EU

Zemlje članice EU pokušaće na današnjem sastanku Radne grupe za proširenje da dođu do konsenzusa kada je reč o zajedničkoj pregovaračkoj poziciji za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom. Kako Tanjug saznaje, Srbiji nedostaje saglasnost još šest zemalja članica. Upravo poglavlja 23 i 24 , koja se tiču pravosuđa i vladavine prava, prema ranijim najavama, Srbija bi trebalo da otvori do kraja ovog meseca.

Zeleno svetlo za Srbiju pre šest meseci. Otvorena su vrata u pregovaračkom procesu. U međuvrmenu, u Nemanjinu 11, stigao je poziv predsedavajuće Holandije da do kraja juna otvorimo još dva poglavlja. Da li britansko "ne" Evropi može da utiče na agendu Brisela da proširenje svojih redova kotira niže nego do sada?

Nikola Jovanović iz Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj kaže da možemo očekivati da se u skorije vreme otvore dva ključna poglavlja 23 i 24 da se onda nastavi sa aktuelnom dinamikom kao i do sada.

"Naredne tri godine EU će biti apsorbovana razdvojom sa Velikom Britanijom, a mi nemamo razloga da se povalčimo iz pregovora", smatra Jovanović.

Maja Bobić iz Evropskog pokreta u Srbiji rekla je da joj se čini da ukoliko EU želi, da a čini joj se da želi, da pokaže da ipak postoji nada i šansa da se ona kosoliduje nakon jednog ovakvog udarca.

"To će značiti da neće odustajati od svih onih tekućih politika među kojima i jeste ovaj odnos koji mi imamo i sve zemlje u procesu pristupanja", navodi Bobićeva.

Kurs spoljne politike Srbije neće se menjati, sa evropskog puta nema skretanja. Bregzit ne može da bude prepreka, poruka je resorne ministarke.

"Mi smo evropske integracije postavili kao instrument za naš napredak i razvoj. Očekujemo da se i EU na neki način konsoludije u svojim vrednostima i da se taj proces u najboljem interesu građana Srbije nastavi", rekla je ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Dok Beograd otvorenih očiju gleda ka zapadu, jednako je važno kakvu politiku vodi ka istoku."

Za nas važne stavri kao što su napredovanje sardnja sa Kinom, ne uvođenje sankcija Rusiji, ne dovodimo u pitanje dok zapravo ne vidimo šta će se poroditi iz tog razvoda Evrope i Britanaca i kakva nas Evropa čeka u budućnosti", istakao je Jovanović

Da odgovrimo na postavljene zadateke Unije svakodnevno radi 35 radnih grupa, ali i gotovo 2.500 ljudi. Naš domaći zadatak ostaje isti - da sprovedemo reforme u svojim redovima.

Bobićeva kaže da će biti važno zaista da mi prelomimo i vidimo kako moćemo da se posvetimo reformama i promenama zbog nas samih, a ono sve što se zahteva u prosesu pristupanja jeste dobro za Srbiju. Prema njenim rečuma, treba vrlo brzo da nastavimo sa implementacijom akcionih planova koje smo dostavili .

Već prvog jula predsedavanje Uniji preuzima Slovačka. Pred njom su brojni izazovi - od razlaza Londona i Brisela, sve glasnijih zahteva za refendumom i u drugima članicama, ali i pitanje širenja granica evropske pordice na Zapadni Balkan.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво