Ditman: Evropska unija ostaće snažna

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman kaže za RTS da je odluka Velike Britanije da izađe iz Unije veliki udarac za EU. Ističe da je Nemačka zajedno sa svim članicama EU usvojila odluku o otvaranju pregovaračkog procesa sa ciljem da Srbija postane članica Unije i dodaje da se u tome ništa ne menja.

Posle objavljivanja rezultata referenduma, pažljivo se čekao stav Nemačke. Kancelarka Angela Merkel izjavila je da je to udarac Evropi i pozvala članice da ne izvlače brzoplete zaključke.

Gospodine Ditman, britanski brod odlučio je da plovi van voda EU. Da li se vratila istorija EU unazad, kako kažu neki analitičari? 

Mi veoma žalimo zbog odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, to je veliki udarac. Sada ćemo zajedno sa našim partnerima u EU izanalizirati tu odluku. Osnov ostaje Evropska unija, a duboko smo uvereni da ova pitanja, velike izazove, borbu protiv terorizma, migrantsku krizu, ekonomska pitanja možemo samo zajedno da rešimo. Za nas se, dakle neće ništa promeniti.

Može li EU iz ovoga da izvuče neku pouku kako ne bi i druge zemlje krenule za Velikom Britanijom?

Kao što sam rekao, mi ćemo sada detaljno analizirati sva dešavanja. Uvereni smo da će EU ostati snažna i da ćemo samo zajedno moći da rešimo ove izazove.

Na koje mesto takva odluka spušta priču o proširenju Unije?

Mi smo u EU zajedno sa svim članicama, usvojili odluku o otvaranju pregovaračkog procesa sa ciljem da Srbija postane članica Unije. U tome se ništa ne menja i ostajemo pri toj odluci.

Može li Srbija da očekuje otvaranje poglavlja 23 i 24 do kraja holandskog predsedavanja?

Nemačka se zalaže za što hitnije otvaranje poglavlja 23 i 24. Smatramo da su ključna za nastavak sprovođenja reformi jer je suština tih poglavlja jačanje vladavine prava. To se odnosi i na nezavisnost institucija, borbu protiv korupcije, slobodu medija. Mi smo optimistični da ćemo što pre otvoriti ova poglavlja.

 Da li što pre znači za vreme holandskog predsedavanja?

Mi intenzivno radimo na tome u Briselu i zalažemo se za to.

Petnaest godina je razvojne saradnje Nemačke i Srbije. Ako bismo ih podelili na tri dela,to bi bila opštinska infrastruktura, finansijski sektor i energetski sektor. U te oblasti su odlazile nemačke investicije i krediti. Šta je urađeno?

Petnaest godina iz moje perspektive jeste jasan pokazatelj bliske saradnje dve zemlje. Nemačka je dala 1,6 milijardi evra za važne projekte i mi želimo da pomognemo Srbiji u važnim reformama. Konkretno za građane to znači da smo na primer uspeli da obezbedimo snabdevanje vodom za milion i po ljudi, uspostavljen je sistem daljinskog grejanja za 40 opština, to su veliki projekti. Radimo i na uspostavljanju sistema dualnog obrazovanja. Želimo da doprinesemo obrazovanju visokvalifikovanih radnika jer samim tim možemo da pospešimo proizvodnju visoko kvalitetnih proizvoda.

Oko 100.000 malih privrednika je dobilo kredite. Da li ste zadovoljni trošenjem sredstava? Da li su trošena svrsishodno?

Mi za svaki projekat imamo po jednog partnera, sa kojim radimo na izradi i sprovođenju projekta. Samo zajedno možemo uspeti da svrsihodno koristimo novac za dobrobit građana. Mi recimo sada sedam miliona evra ulažemo za poboljšanje vode u Palićkom jezeru, da u njemu može da se pliva, a što će doprineti i razvoju turizma.

Dozvolite mi da dodam, mi želimo i da slavimo jubilej naše razvojne saradnje. Danas u 11 časova kod konja ili Kod Knez Mihajla biće vašar, predstava, sadržaj za decu, porodice, svi su pozvani, želimo zajedno da slavimo.

U Srbiji obično slave kad dođe nemački investitor jer on, kažu, dolazi da ostane i ulaže u proizvodnju. Vaše kompanije zapošljavaju više od 30.000 ljudi. Možemo li očekivati nove investicije kako to najavljuju naši zvaničnici?

Oko 350 nemačkih kompanija koje su u Srbiji, uložile su 1,8 milijardi evra. Ja sam optimističan da ćemo uspeti da privučemo još nemačkih privrednika. Važno je da se nastavi proces reformi kako bi se stvorili uslovi za to - ekonomske reforme, dosta je već urađeno, zatim jačanje vladavine prava, efikasnosti sudova. To je okvir da bi investitor doneo odluku da investira u Srbiji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво