Dačić: Odluka britanskog naroda ne menja put Srbije

Izlazak Britanije iz Evropske unije ne treba politički da utiče na Srbiju, jer Srbija treba da nastavi evropski put i radi svoj deo posla, poručio je za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dodajući da je premijer Aleksandar Vučić za 10.30 zakazao sednicu Vlade Srbije.

Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da će na toj sednici pored ostalih tema biti i reakcija na referandum, odnosno na očuvanje stabilnosti u zemlji.

Država će, prema njegovim rečima, preduzeti sve svoje mere kako bi se sačuvala ekonomska i finansijska stabilnost u uslovima kada dolazi do određenih poremećaja na svetskom tržištu koji su nastali nakon izjašnjavanja Britanaca na referendumu.

Dačić ne veruje da će odluka Britanaca uticati na nestajanje EU i evropske ideje.

"EU je pretrpela značajan udarac, ali čini mi se i da je Velika Britanija pretrpela veliki udarac", rekao je Dačić, dodajući da je autonomno pravo svakog naroda da odlučuje o svojoj sudbini bez obzira da li se ta odluka nekom dopada ili ne.

Podsetio je i da Velika Britanija, bez obzira što je bila deo EU, nikada u potpunosti nije delila sve mehanizme EU, da je zadržavala određeni nivo posebnosti i imala velike rezerve prema EU.

"Kada je reč o Srbiji, mi treba da gledamo naše interese", naglasio je Dačić.

Objašnjavajući opoziv ambasadora Duška Lopandića, Dačić naglašava da je reč o ozbiljnom političkom propustu i delovanju van diplomatske prakse.

"Ovde nije reč o tome da li je nešto više moglo da se uradi u smislu sprečavanja izložbe, već da je napravljen ozbiljan profesionalni i politički propust koji je Lopandić sam priznao u izjašnjenju na moj zahtev, gde je napisao da je za izložbu znao tri nedelje pre", objasnio je Dačić.

Na pitanje o upućivanju Ane Hrustanović na Lopandićevo mesto, Dačić je rekao da nije u skladu sa diplomatskom procedurom da se saopštava ime novog ambasadora dok on ne dobije agreman.

"Čekaju nas velike promene, podmlađivanje diplomatskog kadra, 20 odsto naših šefova diplomatsko-konzularnih predstavništva je u penziji. To ne može da se dešava. Ko god da bude ministar to će ga čekati", zaključio je Dačić.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво