Srpske kompanije u Sočiju

Ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu sastao se u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima. Ruski ministar preneo zainteresovanost Vlade Ruske Federacije da srpske kompanije učestvuju u izgradnji objekata za zimsku Olimpijadu u Sočiju 2014. godine.

Srbija je "čvrsto opredeljena za dalji razvoj svestrane saradnje sa Rusijom, kao jednim od strateških partnera" ocenjeno je nakon sastanka ruskog ministra za vanredne situacije Sergej Šojgua sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Premijer Cvetković ocenio je na sastanku da Srbija i Rusija imaju tradicionalno dobre i bliske odnose, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Osim energetike, obe strane "su uverene da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti trgovine, saobraćaja, vojno-tehničke i kulturno-naučne saradnje".

Cvetković je još jednom zahvalio Rusiji na principijelnom stavu i aktivnom zalaganju u odbrani načela međunarodnog prava kada je reč o Kosovu i Metohiji i očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Ruski ministar je preneo zainteresovanost Vlade Ruske Federacije da srpske kompanije učestvuju u izgradnji objekata za zimsku Olimpijadu u Sočiju 2014. godine.

Izuzetan napredak u realizaciji gasno-naftnog aranžmana

Na sastanku ministra Šojgua sa zamenikom predsednika Vlade Srbije Ivicom Dačićem i ministrima energetike i infrastrukture Petrom Škundrićem i Milutinom Mrkonjićem konstatovano da je u proteklih šest meseci postignut izuzetan napredak u realizaciji gasno-naftnog aranžmana Srbije i Rusije.

Na početku sastanka sa Šojguom, koji je i predsednik ruskog dela Međuvladinog srpsko-ruskog Komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, ministar Dačić je predložio da se sva pitanja i problemi u sprovođenju projekata Rusko-srpskog komiteta rešavaju u okviru ekspertskih grupa tokom zasedanja Međuvladinog komiteta.

Ministar Mrkonjić je istakao važnost realizacije projekata u okviru Ministarstva za infrastrukturu i posebno naglasio značaj izgradnje Kargo centra u bilizini Aerodroma "Nikola Tesla", pronalaženja strateškog partnera za JAT, kredita za Železnicu Srbije, infrastrukturnih projekata i izgradnje metroa.

Ministar Škundrić je izrazio zadovoljstvo, ne samo zbog potpisanih ugovora oko energetskog aranžmana, nego i zbog toga što se već pristupilo njihovoj realizaciji.

Škundrić je naglasio da je rekonstrukcija Hidroelektrane "Đerdap" počela i da će rokovi za realizaciju ugovora biti ubrzani.

"Definisaće se rokovi jednim aneksom vezani za realizaciju Južnog toka, a razgovarali smo o mogućnosti korišćenja ruske tehnologije ruskih investicija u oblasti gasnih elektrana, toplana u oblasti korišćenja gasa kao sirovinske podloge za dobijanje veštačkog đubriva vezano za Azotaru Pančevo", rekao je Škundrić.

Ministri su istakli zadovoljstvo veoma dobrom saradnjom Vlade Srbije sa predstavnicima Gaspromnjefta i rukovodstva NIS-a, čime su stvoreni uslovi za početak temeljne rekonstrukcije ovog srpskog giganta, navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Rusija i Srbija, novi nivoi saradnje

U razgovoru sa zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem, Šojgu je rekao da je za odnose dve države "izuzetno značajno to što su svi glavni projekti, ugovoreni na poslednjoj sednici Rusko - srpskog komiteta u Moskovi, finalizovani", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Šojgu je naveo da su to prodaja Naftne industrije Srbije, realizacija svih neophodnih formalno-pravnih radnji za formiranje zajedničkih preduzeća "Južni tok" i Banatski Dvor, kao i radovi na proširenju kapaciteta i modernizacije skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Kako Šojgu ističe ostvaren je značajan napredak u odnosima Srbije i Ruske Federacije od kada su on i ministar Dačić na čelu komiteta, navodi se u saopštenju.

Bez obzira na ekonomsku krizu, srpska i ruska strana su na današnjoj 8. sednici mešovitog komiteta za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju u Beogradu, ukazali na pozitivnu dinamiku u razvoju ekonomskih i trgovinskih odnosa i naročit napredak u oblasti energetike, rečeno je agenciji Itar-Tass u ruskoj delegaciji.

Sagovornik ruske državne agencije je rekao da se planira da ruske kompanije učestvuju u izgradnji beogradskog metroa a kompanija Ruske železnice u modernizaciji železničke infrastrukture Srbije.

Pored toga, ruske kompanije su zainteresovane za projekte izgradnje i modernizaciju srpske energetike, i pokazuju interes za privatizaciju kompanije JAT i izgradnju velikog logističkog centra u Beogradu, dok je srpska strana zainteresovana za promet poljoprivredne produkcije, rekao je Itar-Tas su član ruske delegacije.

Na sednici komiteta, čiji su kopredsednici ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar za vanredne situacije i civilnu zaštitu Sergej Šojgu, ruski ministar je rekao da je dostignut "potpuno drugi nivo saradnje - to su veliki projekti, veliki ugovori, između ostalog u oblasti infrastrukture".

Šojgu je rekao da je "pripremljen veliki protokol, koji obuhvata sve oblasti - kulturu, nauku, saobraćaj, kao i upozorenja i likvidaciju vanrednih sitaucija".

Potpredsednik Vlade SrbijeBožidar Đelić kaže da treba ponoviti da su građenje strateškog partnerstva sa Rusijom i ulazak u Evropsku uniju komplementni.

"Jedno podržava drugo. Srbija kao punopravni član Evropske unije biće u interesu Ruske Federacije, a s druge strane Srbija u Evropskoj uniji istovremeno će da privlači sve investicije, i ruske i evropske", rekao je Đelić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво