Inicijativa da se snimi film o borcima sa Košara

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je to ministarstvo pokrenulo inicijativu da se kroz Zakon o pravima boraca vrati dostojanstvo svima onima koji su branili Srbiju.

Vulin je posle sastanka sa borcima koji su učestvovali u odbrani Košara rekao da je pokrenuta inicijativa da se snimi film o toj borbi, kao i da se podigne spomenik borcima sa Košara i drugim borcima koji su dali živote braneći svoju zemlju.

"Svi borci zaslužuju da imaju film",rekao je Vulin i dodao da će nastaviti da se bori za poboljšanje položaja boraca.

Vulin je rekao i da je imao čast da razgovara sa ljudima koji su za svoju državu dali sve, a da Ministarstvo rada kao svoju dužnost, odnosno više kao čast, doživljava mogućnost da se bori za poboljšanje položaja pripadnika boračkih organizacija.

Država je, prema njegovim rečima, dugo sklanjala glavu od tih ljudi, dopuštala da se o njima govori loše, da se stavljaju u koš najgorih, a oni su bili najbolji.

"Mi hoćemo da im vratimo dostojanstvo", istakao je Vulin.

Ministar je istakao da će to ministarstvo nastaviti da se bori za poboljšanje položaja boračke populacije, ukazujući da su sada prvi put obezbeđene stipendije za decu boraca, za njihovo školovanje tako što smo potpisali sporazum o stipendiranju sa više od 40 visokoškolskih ustanova.

Takođe, prvi put smo počeli da šaljemo naše borce na oporavak u banjska lečilišta o trošku ministarstva, rekao je Vulin, dodajući da se prvi put obeležavaju svi datumi iz naše prošlosti.

"Zemlja koja nije u stanju da se seća onih koji su je branili i stvarali ne može da se nada generaciji koja će jednog dana voditi računa o njoj", istakao je Vulin.

Pukovnik u penziji Ljubinko Đurković zahvalio je Ministarstvu za rad i ministru Vulinu, koji je, kako je kazao, pokrenuo inicijativu da se vrati dostojanstvo ratnika i heroja.

"Preuzeo je sa zadovoljstvo obavezu da reši nebrojana pitanja ratnih vojnih invalida i ratnih veterana kroz kreiranje i usvajanje zakona o ratnim vojnim invalidima, veteranima i članovima njihovih porodica", rekao je Đurković.

Bitka na Košarama, između pripadnika Vojske Jugoslavije i OVK koje je podržavala Vojska Albanije i NATO avijacija, počela je napadom OVK 9. aprila, a zvanično je završena 14. juna 1999. godine.

Bitka se vodila oko granične karaule Košare, na granici tadašnje SRJ i Albanije, a odbrana Košara sprečila je kopnenu invaziju na Srbiju i onemogućila prekid komunikacija među srpskim formacijama.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво