Dačić: Određen novi ambasador pri misiji EU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da su opozvani šef misije Srbije pri EU Dušan Lopandić i ambasador u Nigeriji Jovan Marić.

Dačić je rekao da je imenovan novi šef misije pri EU, ali nije hteo da saopšti ime dok ne prođe diplomatske procedure.

"Mi o tim stvarima ne obaveštavamo javnost kada je reč o novim ambasadorima. Opozvan je šef misije pri EU i ambasador iz Nigerije, određen novi šef misije, ali on treba da prođe proceduru, pa se o tom imenu ne bih danas izjašnjavao", naveo je Dačić, dodavši da će biti još promena kada je reč o diplomatskoj službi, ali da je to stvar za novu vladu, koja će biti formirana za nekoliko dana.

Upitan da li je Ana Hrustanović, trenutni ambasador Srbije u Rimu, postavljena umesto Lopandića, Dačić je dodao da to ne može da potvrdi, jer nije u skladu sa pravilima da se objavljuje ime dok novi šef misije ne dobije agreman, ali da neće ni da demantuje.

Govoreći o Lopandiću, Dačić je rekao da je planirano da se on povuče i ranije, budući da je u četvrtoj godini mandata i da su to "na neki način redovne promene, kojih će biti još".

Kada je u pitanju Marić, Dačić je rekao da on ima više od 70 godina, dodavši da to nije jedini razlog. Ponovio je da će biti još mnogo kadrovskih promena kada je reč o diplomatskoj službi, o čemu će odlučivati nova vlada.

"SPS čeka poziv Vučića"

Lider SPS-a je napomenuo da nije bilo novih razgovora sa mandatarom za sastav nove vlade Aleksandrom Vučićem i da socijalisti očekuju njegov poziv.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je nedavno održan prvi sastanak sa Vučićem, da se dve strane oko većine onoga o čemu su pričali slažu, te da nisu dalje pričali o tome.

"Mandatar je rekao da će nastaviti razgovore. Mi očekujemo poziv", poručio je Dačić i dodao da socijalisti žele da pomognu da Srbija ide napred, a da će Vučić odlučiti na koji način.

Upitan da li će SPS biti deo nove vlade, Dačić je rekao da je to pitanje za mandatara Vučića, a da je za njega i pitanje koje bi eventualno resore dobili socijalisti.

"Ja nisam taj kome treba da postavljate pitanje, Vučić se vraća danas iz Švajcarske i, kako je i sam najavio, u određenom roku će završiti konsultacije. Nismo o tome uopšte razgovarali. Nemojte da sada govorimo o tome. Niti smo šta tražili, niko nam ništa nije ni nudio, to nije najvažnije, već je najvažnije da li ćemo i dalje sarađivati ili ne", istakao je Dačić.

Ponovio je da smatra da je u najboljem interesu Srbije da se saradnja SPS-a i SNS-a nastavi, za šta su socijalisti spremni, budući da je Srbija u prethodne četiri godine ostvarila velike rezultate.

Na pitanje o pisanju medija o tuči funkcionerki SPS-a Dijane Vukomanović i Ivane Petrović, Dačić je rekao da su to potpuno sporedna pitanja, da ne gleda sa odobravanjem na to i da su to stvari koje ne treba da se dešavaju.

"Kada je reč o SPS-u, moramo da imamo manir da se ta pitanja rešavaju unutar kuće", naglasio je Dačić, dodajući da u SPS-u, suštinski gledano, politički imaju jedinstvenu politiku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи