Izabrani članovi skupštinskih radnih tela

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su članove i zamenike članova odbora, čime je zaokružen proces konstituisanja republičkog parlamenta.

10.57 - Završeno prvo zasedanje 11. saziva Skupštine Srbije.

10.53 - Poslanici izglasali članove odbora radnih tela parlamenta

10.10 - Počela sednica Skupštine Srbije.

Skupština Srbije je izabrala 19 odbora i Odbor za prava deteta, kao posebno radno telo. Poslanici su završili prvu sednicu novog saziva, koju su započeli 3. juna.

Posle zasedanja, poslanici su izabrali predsednike i zamenike tri najvažnija odbora, čime su se stvorili uslovi za usvajanje zakona i izbor Vlade.

U pitanju su Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe i Odbor za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Tako su, na primer, članovi Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja biti šef poslanika SNS Aleksandar Martinović, njegove partijske kolege Aleksandra Đurović, Dušica Stojković, Aleksandar Marković i drugi, socijalsita Đorđe Milićević, lider SRS Vojislav Šešelj, lider DS Bojan Pajtić, lider LSV Nenad Čanak i drugi.

Članovi u Odboru za kontrolu službi bezbednosti su, pored ostalih, naprednjaci Igor Bečić, Marija Obradović, Vladimir Đuukanović i Dragan Šormaz, socijalista Dušan Bajatović, Šešelj, lider DJB Saša Radulović, Meho Omerović iz SDPS.

U Odboru za odbranu i unutrašnje poslove biće, pored ostalih, Marija Obradović, koja je do sada vodila to telo, novinar Miroslav Lazanski, socijalista Ivica Tončev, Božidar Delić (SRS), Balša Božović (DS), Marko Đurišić (SDS)...

Kada je u pitanju Odbor za Kosovo i Metohiju, u njemu će i dalje biti naprednjak Milovan Drecun, koji ga je i do sada vodio, Miodrag Linta, Andreja Mladenović, Aleksandar Čotrić, Božidar Delić, Boško Obradović...

U Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu biće Martinović, Vjerica Radeta (SRS), Dušan Pavlović (D JB), Nataša Mićić (LDP), Balint Pastor (SVM) i drugi.

U Odboru za spoljne poslove biće Đurović, koja je do sada vodila to radno telo, Obradović, Milanka Karić, socijalisti Žarko Obradović i Dijana Vukomanović, poslanica DS Nataša Vučković, predsednica DŠ-a Sanda Rašković Ivić i drugi, dok će u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo biti, pored ostalih, Zoran Krasić (SRS), Radulović, Gordana Čomić (DS), Sulejman Ugljanin, Pastor.

U Odboru za kulturu i informisanje biće, pored ostalih, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, Đukanović i Lazanski, operska pevačica Jadranka Jovanović, Slavica Đukić Dejanović iz SPS, Vesna Marjanović iz DS, Đorđe Vukadinović (DSS).

Sednicu je obeležila polemika lidera SRS-a Vojilsava Šešelja i šefa naprednjaka u parlamentu Aleksandara Martinovića o predlogu da za člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti bude predložen Igor Bečić iz SNS-a.

Šešelj protestvovao je što je za člana odobora predložen Igor Bečić zbog, kako je rekao, afera koje se vezuju za njegovo ime, na šta je Martinović postavio pitanje kredibiliteta Šešelja za članstvo u tom odboru.

''Ako bismo krenuli u tu vrstu rasprave, ja bih mogao da postavim pitanje da li sam SSešelj ima kredibilitet da bude član tog odbora, jer sam čitao neka dokumenta da je bio saradnik službe bezbednosti u Sarajevu pod imenom magistar'', rekao je Martinović na početku rasprave o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora.

Martinović je rekao da je uobičajena parlamentarna praksa da se ne komentarišu personalna rešnja koje su predložile poslaničke grupe, navodeći da ne zna zašto je Šešelj krenuo da komentariše koga je predložila SNS, a da se pri tom krajnje neprimereno izražavao o svom kolegi.

''Ako hoćemo da pričamo o političkoj anatomiji svakog poslanika onda bi rasprava krenula u drugom smeru. Svaka poslanička grupa ima pravo da predloži članove odbora'', rekao je Martinović.

Šešelj je, inače, rekao da će poslanička grupa SRS poštovati postignuti dogovor i da će glasati za sve predloge koji su predloženi konsenzusom, ali da ne može da prećuti problem u Odboru za kontrolu službi bezbednosti, koji je u svim parlamentarnim demokratijama najvažniji odbor i stoga je veoma važno pitanje njegovog sastava.

''Ja neću da sumnjam u celi sastav odbora, da postoji problem izneću vam na osnovu činjenice da je Bečić predložen za člana tog odbora i kako se čulo u kuloarima predviđen je za predsednika tog odbora. Vi znate za afere, problem lažne fakultetske diplome… Može li takav čovek biti član tog odbora, može li biti otporan na pritiske I podmetanja službi'', upitao je Šešelj.

Na početku zasedanja, 3.juna, potvrđeni su mandati poslanicima, a sednica je, pošto ju je predsedavajući Dragoljub Mićunović posle celodnevne rasprave prekinuo, nastavljena 6. juna.

Tog dana je nakon rasprave koja je potrajala ceo dan za predsednicu Skupštine Srbije izabrana Maja Gojković, za potpredsednike Veroljub Arsić (SNS), Vladimir Marinković (SDPS), Konstantin Arsenović (PUPS), Đorđe Milićević (SPS), Vjerica Radeta (SRS) i Gordana Čomić (DS), dok je za generalnog sekretara imenovana Svetislava Bulajić.

Skupština Srbije ima 19 odbora i Odbor za prava deteta, kao posebno radno telo.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво