Stefanović: Istraga u slučaju Savamala biće profesionalna

Istraga u slučaju rušenja u Savamali biće urađena profesionalno, i uveren sam da ćemo doći do istine o svemu, poručio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ne zna detalje o istrazi jer to vodi tužilaštvo.

"Kada je reč o policiji, sve se radi u skladu sa zakonom, i uveren sam da će sve biti urađeno profesionalno i da ćemo doći do istine o svemu.

"Detalje ne znam jer se ne bavim tim poslom", rekao je Stefanović.

Govoreći o smeni načelnika UKP-a Dragana Kecmana, Stefanović je istakao da se nije mešao u rad načelnika Kecmana, dodajući da je on smenjen jer je loše obavljao posao.

Odgovarajući na pitanja novinara kako komentariše Kecmanovu izjavu da je istraga o ubistvu pevačice Jelene Marjanović rađena traljavo i da je njegov zamenik na osnovu direktive iz vrha MUP-a vodio slučajeve umesto njega, Stefanović je rekao da je sve te informacije Kecman mogao da dostavi pre mego što je smenjen.

"Nakon smene vidim neke informacije. Zašto to niste rekli pre smene? Meni se niko nije obraćao, niti mi je poslao neki dopis, niti zvao telefonom", upitao je ministar.

Stefanović je dodao da je Kecman postavljen na funkciju načelnika UKP-a na njegovu ličnu sugestiju jer je smatrao da je dobar izbor.

"Od trenutka kada je Dragan Kecman postavljen nisam ga zvao telefonom, niti sam rekao nekom od svojih saradnika da ga pita bilo šta o bilo čemu. Ponašao sam se profesionalno u tom smislu", rekao je Stefanović.

Upitan zašto nema napretka u istrazi o napadu na novinara Miloša Đorelijevskog, Stefanović je ocenio da je i to pokazatelj lošeg rada Uprave kriminalističke policije i da je dobro što je Kecman smenjen.

Preduzeli smo sve da utvrdimo ko je pretio Kesiću

Ministar policije je, povodom pretnji novinaru Zoranu Kesiću, rekao da je policija u saradnji sa tužilaštvom preduzela sve mere kako bi se utvrdilo ko je osoba koja je pretila.

Stefanović je rekao da će policija postupati u skladu sa zakonom i da će utvrditi da li je neko pretio, ko je pretio i da li na neki način predstavlja opasnost.

"Ako nije iz naše zemlje, tražićemo međunarodnu pravnu pomoć. Uradićemo sve ono što policija i radi. Ne postoji slučaj a da nismo utvrdili o kome se radi, da to lice nismo priveli u konsultaciji sa tužilaštvom i predali ga pravosudnim organima", rekao je Stefanović.

Ministar je dodao i da je policija zvala Kesića istog dana povodom jedne od poruka za koju se može reći da je pretnja.

"Odmah smo, u saradnji sa tužilaštvom, preduzeli sve radnje da vidimo ko je ta osoba. Kada je reč o montiranju snimaka, nije na policiji da utvrđuje ko montira snimke na internetu", poručio je Stefanović.

Čujem da neke redarske službe šuruju s navijačima

Ministar unutrašnjih poslova je ukazao da Srbija ima problem sa adekvatnim sprovođenjem Zakona o sprečavanju nasilja u sportu, navodeći da je problem delom i u redarskim službama, od kojih neke, kako kaže, sarađuju s navijačima.

"Koliko sam čuo od policije, imamo problem da jedan deo redarskih službi sarađuje sa navijačima i dozvoljava unos pirotehničkih sredstava i oružja. Policija ne može da interveniše u svakoj od tih stvari", rekao je Stefanović.

Ministar je napomenuo da postoje dva rešenja – da novac koji primaju redarske službe bude preusmeren u policiju, koja će taj posao obavljati umesto njih, ili da se uozbilje redari, koji će biti prva barijera za izgrednike, a kojima će policija asistirati po potrebi.

"Važno je i da se uključe i tužilaštvo i sudovi, jer nije dovoljno da policija nekoga uhapsi, važna je kaznena politika", rekao je Stefanović.

Dodajući da ne želi da se meša u rad sudova, Stefanović je podsetio na slučaj u kojem je osoba osuđena za posedovanje nelegalnog oružja – na deset meseci pritvora sa nanogicom.

"Loša je poruka da neko bude uhapšen sa ilegalnim oružjem, a onda bude osuđen na deset meseci sa nanogicom. Kaznena politika je najbolja mera odvraćanja", poručio je Stefanović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво