Izabrana Pokrajinska vlada

Na sednici Skupštine AP Vojvodine izabrana je Pokrajinska vlada na čijem čelu je Igor Mirović. Za izbor nove vlade glasao je 91 poslanik, 29 je bilo protiv, od glasanja su se uzdržala dva poslanika, a jedan nije glasao.

Po završetku glasanja Mirović i potpredsednici Pokrajinske vlade položili su zakletvu.

Pokrajinska vlada imaće dvanaest sekretarijata, a činiće je kadrovi SNS-a, koalicije oko Socijalističke partije Srbije (SPS) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM).

U Pokrajinskoj vladi osam sekretarijata pripalo je SNS-u, a četiri sekretarijata deliće SPS, SVM, Pokret socijalista i Socijaldemokratska parija Srbije.

Mirović je u ekspozeu i tokom iznošenja programa Pokrajinske vlade saopštio i personalni sastav – potpredsednik će biti Đorđe Milićević, potpredsednik i pokrajinski sekretar za privredu i turizam je Ivan Đoković, potpredsednik i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine Mihalj Njilaš, a kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama vodiće Miroslav Štatkić.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo biće Zoran Gojković, za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, za finansije Smiljka Jovanović i za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost biće Zoran Milošević, za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, za sport i omladinu Vladimir Batez, za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, a za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

"Vodićemo politiku uravnoteženja finansija u Pokrajini, politiku štednje i zato sam govorio i o alternativnim izvorima finansiranja", rekao je Mirović.

Na proteklim izborima u AP Vojvodini, SNS je osvojio 63 od 120 poslaničkih mesta u Skupštini Vojvodine, koalicija oko SPS-a osvojila je 12 mandata, po deset poslanika u pokrajinskom parlamentu ima Srpska radikalna stranka i koalicija na čijem čelu je Demokratska stranka.

Devet mandata u Skupštini Vojvodine ima Liga socijaldemokrata Vojvodine, a lista "Dosta je bilo" ima sedam mandata.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je šest madata, dva mandata ima lista Mađarski pokret i jedan mandat Zelena stranka.

Rasprava o programu i personalnim rešenjima nove Pokrajinske vlade trajala je pet sati, a obeležila ju je oštra polemika nove vladajuće većine i opozicije.

Novoizabrani predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da će Pokrajinska vlada imati tri prioriteta u svom radu, a da je prvi – ubrazan ekonomski razvoj.

Mirović je rekao novinarima da će taj prvi prioritet biti ostvaren u saradnji sa Vladom Srbije i sa lokalnim samoupravama u AP Vojvodini, koji će zajednički raditi na realizaciji projekata koji će doprineti bržem ekonomskom razvoju.

Kao drugi prioritet Mirović je najavio razvoj poljoprivrede, što, kako je kazao, podrazumeva razvoj malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava, razvoj sistema za navodnjavanje i svih drugih faktora koji utiču na rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje, a treći prioritet je odnos sa nacionalnim manjinama – nacionalnim zajednicama.

"Uveren sam da je tim koji sam predstavio i predložio za sastav Pokrajinske vlade izuzetno kvalitetan i da je sposoban da realizuje ono što sam najavio pred poslanicima obrazlažući program Vlade. Siguran sam da ćemo posle četiri godine mandata moći da se podičimo onim što ostaje iza nas", rekao je Mirović.

Na pitanje kako će mu izgledati prva radna sedmica na mestu predsednika Pokrajinske vlade, Igor Mirović je rekao da će u prvoj nedelji izvršiti kompletnu analizu finansijskog stanja, jer je, kako je istakao, i u poslednjih nekoliko dana bilo nekih aktivnosti koje treba proveriti.

"Na računu Pokrajinske izborne komisije je ostalo 120 miliona dinara viška, kao da je neko želeo da Pokrajinska izborna komisija ima toliki višak na računu, koji je kasnije za sedam dana potrošen odlukom o budžetskim rezervama", zaključio je Mirović. 

Resor više nego u prethodnoj Pokrajinskoj vladi

Vlada će biti podeljena na 12 resora, jedan više nego prethodna. Osam resora pripašće naprednjacima, a po jedan SPS-u, SDPS-u, PS-u i SVM-u.

"Radije bih poslove po dubini, tako smo se i dogovorili. Odnosi se na zamenike i pomoćnike i na sve ono što treba u vojvođanskoj administraciji dopuniti ili promeniti. Uostalom, tu je na raspolaganju negde oko 160 različitih fondova, što preduzeća, što organizacija. Malo li je?", rekao je Dušan Bajatović iz SPS-a.

Ištvan Pastor iz SVM-a je zadovoljan i veruje da raspodela resora odražava snagu kojom SVM raspolaže u pokrajinskoj skupštini.

Posle deceniju i po na čelu Pokrajine, demokrate imaju poruku za buduću vlast.

"Naravno da ćemo budućoj vladi poželeti uspešan rad. Sama činjenica da je Vojvodina tri puta u poslednjih šest godina bila među 10 najboljih evropskih regija jeste dokaz da je to dobro rađeno", rekao je Miroslav Vasin iz DS-a.

Partner demokrata u prethodnoj vladi, LSV, ostaje u opoziciji.

"Ono što je izrečeno u ekspozeu budućeg mandatara je spisak lepih želja, sve ono što mi možemo da podržimo. Ali nisam siguran koliko će biti mogućnosti da se to u narednom periodu ostvari", kaže Dejan Čapo iz LSV-a.

Iako su glasali za izbor Pastora za predsednika Skupštine, nova vlada je bez podrške radikala.

"I dalje imamo trend ukrupnjavanja preglomaznog, vrlo skupog i zahtevnog i tromog birokratskog aparata", rekao je Đurađ Jakšić iz SRS-a.

Iako sa suprotnim stavovima, i vladajuće i opozicione stranke su svesne da makar dva važna zadatka čekaju novu vlast. Da bi se konačno znali prava i obaveze Vojvodine, nova većina moraće da donese dva zakona. Onaj koji usvajanje čeka osam godina – o finansiranju Pokrajine, a pre toga zakon o nadležnostima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи