Mirović: Uspeh Vlade meriće se brojem otvorenih fabrika

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor na drugoj današnjoj sednici pokrajinskog parlamenta predložio je člana Predsedništva Srpske napredne stranke Igora Mirovića za predsednika Pokrajinske vlade. Potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je da su današnje sednice Skupštine AP Vojvodine istorijske, jer predstavljaju praktičan završetak 16-godišnje vlasti Demokratske stranke na pokrajinskom nivou.

Mirović je obraćajući se poslanicima Skupštine AP Vojvodine, a obrazlažući program nove Pokrajinske vlade, rekao da će glavni cilj te vlade biti privlačenje stranih i domaćih investitora i njihovo usmeravanje ka najslabije razvijenim opštinama u Vojvodini.

Rad nove Pokrajinske vlade, po Mirovićevim rečima, biće zasnovan na 10 principa.

Mirović je za članove Pokrajinske vlade predložio: za potpredsednika Đorđa Milićevića, za potpredsednika i pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Ivana Đokovića, za potpredsednika i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalja Njilaša, za pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnos sa verskim zajednicama Miroslava Štatkića, za pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića.

Za pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova predložio je Predraga Vuletića, za pokrajinskog sekretara za finansije Smiljka Jovanovića, za pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjena Bjelića, za pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimira Galića, za pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zorana Miloševića.

Za pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj predložen je Nenad Grbić, za pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Vladimir Batez i za pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević.

Ištvan Pastor je rekao da je na osnovu konsultacija koje je obavio prethodnih dana sa predstavnicima svih poslaničkih grupa zaključio da većinu u Skupštini AP Vojvodine čine SNS, SPS i SVM.

"Od predsednika najbrojnije poslaničke grupe "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje" Milenka Jovanova zatražio sam da ta poslanička grupa dostavi svoj predlog za predsednika Pokrajinske vlade, što je i učinjeno, a za tu funkciju predložen je Igor Mirović i ja na osnovu tog predloga i na osnovu odredaba Statuta AP Vojvodine predlažem Igora Mirovića za predsednika Pokrajinske vlade", rekao je Pastor.

On je dodao da Mirovića poznaje više od 20 godina i da ga zna kao vrednog čoveka spremnog na kompromise. Kaže da je Mirović u najboljim godinama, dovoljno iskusan, a ujedno i sa dovoljno životne energije za produktivan rad.

Mirović, kako je rekao Pastor, ima bogato političko iskustvo, u četiri mandata je bio poslanik pokrajinske skupštine, bio je poslanik i u nekadašnjoj saveznoj skupštini, a bio je i ministar u Vladi Srbije u periodu od 2012. do 2014. godine.

Ranije danas održana je sednica novog skupštinskog saziva na kojoj su usvojene izmene i dopune odluke o pokrajinskoj upravi, te izabrani članovi i predsednici pokrajinskih odbora čime je okončano konstituisanje skupštinskih tela.

"Ovo je istorijski trenutak jer se, pre svega, voljom građana, posle 16 godina završava period sukoba pokrajinske sa republičkom vladom, a počinje period u kome će se pokrajinska vlast baviti građanima, a ne sobom kao što je to bio slučaj u minulih 16 godina", rekao je Jovanov novinarima uoči početka sednice pokrajinske skupštine.

On je naglasio da novu pokrajinsku vlast čeka veliki i težak posao, jer, kako je rekao, posle "dugogodišnjeg perioda propadanja Vojvodine niko nema čarobni štapić da stvari izmeni za jedan dan".

"Svesni smo da je potrebno puno rada da bi Vojvodina ponovo postala ono što i treba da bude i uveren sam da će nova Pokrajinska vlada sa Igorom Mirovićem na čelu uspeti to da ostvari", istakao je Jovanov.

Na početku sednice predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor obavestio je poslanike da je poslanica Branislava Jevtić napustila poslaničku grupu "LSV – Zelena stranka" i da je ta poslanička grupa promenila naziv u "Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine".

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара