Potpisan ugovor o izgradnji auto-puta Surčin-Obrenovac

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je, u okviru posete predsednika Kine Si Đinpinga, ugovor o izgradnji auto-puta Surčin-Obrenovac i Memorandum o razumevanju koji predviđa osnivanje Centra za saradnju Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

Dobri odnosi Srbije i Kine i česte posete visokih zvaničnika su poruka da Srbija, zahvaljujući saradnji sa Kinom, postaje važan "igrač" i centar za ulaganje u čitav region, ocenila je Zorana Mihajlović u pisanoj izjavi.

"Osnivanjem centra za saradnju sa Kinom u oblasti infrastrukture i potpisivanjem ugovora za još jednu deonicu Koridora 11 korak smo bliže da Srbiju učvrstimo kao saobraćajno čvorište u ovom delu Evrope i mesto gde se susreću investicije i roba iz EU i Kine", navela je Mihajlovićeva.

Komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji auto-puta E-763, deonica Surčin-Obrenovac Mihajlovićeva je potpisala sa Lu Šanom, izvršnim direktorom u "China Communication Construction Company", a vrednost posla je 233,69 miliona dolara.

Mihajlovićeva i Liu Haising, pomoćnik ministra inostranih poslova NR Kine i generalnim sekretar Sekretarijata za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, potpisali su Memorandum o razumevanju između Ministarstva i Sekretarijata za osnivanje Centra za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

Osnivanjem Centra, Beograd će postati centar za sve kineske investicije u infrastrukturu za 16 zemalja jugoistočne Evrope, kako je odlučeno na Trećem samitu šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koji je održan u decembru 2014. godine u Beogradu, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Delegacije Srbije i Kine potpisale su u Beogradu ukupno 22 sporazuma o saradnji, među kojima je Zajednička izjava Srbije i Kine o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koju su potpisali predsednici Tomislav Nikolić i Si Đinping, te sporazumi i ugovori u oblasti građevinarstva, infrastrukture, telekomunikacija, trgovine, odbrane i medija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво