Svetske agencije o poseti kineskog predsednika Srbiji

Svetske agencije izvestile su o dolasku kineskog predsednika Si Đinpinga u Beograd, a američki AP navodi da je cilj posete prvog čoveka Kine unapređenje odnosa sa "prijateljskim narodom" Srbije.

Takođe AP kaže da je cilj ove posete i potvrda namere Kine da poveća svoje prisustvo na Balkanu i u Evropi.

Američka agencija ističe da su kineskog predsednika na aerodromu u Beogradu dočekali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i vladini zvaničnici, kao i da je na aerodromu, u znak dobrodošlice, izveden kulturno-umetnički program.

Rojters navodi da su Srbija i Kina spremne da potpišu najmanje 20 trgovinskih i investicionih dogovora tokom posete Sija i podseća da dve zemlje imaju dobre odnose od devedesetih godina prošlog veka.

Kina, dodaje britanska agencija, posetu vidi kao deo inicijative "Jedan pojas, jedan put", koja je poznata i kao "Novi put svile", a čiji je cilj da se otvore nove trgovinske veze sa kineskim firmama.

AFP u tekstu pod naslovom "Beograd prostro crveni tepih za kineskog predsednika" ističe da je Si stigao u posetu Beogradu dva meseca nakon što je "Hbis", treći po veličini prozvođač čelika na svetu, kupio "Železaru Smederevo" za 46 miliona evra.

Si će, ističe francuska agencija, posetiti srpsku železaru tokom trodnevne posete.

"Srbija se nada da će postati kapija za kineske poteze na Balkanu i šire", ocenjuje AFP dodajući da su dve zemlje potpisale 2009. godine "strateško partnerstvo" u cilju jačanja bilateralne saradnje u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja itd.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво