Postavljen kamen temeljac za Kineski kulturni centar

Predsednici Kine i Srbije Si Đinping i Tomislav Nikolić postavili su na mestu srušene kineske ambasade u NATO bombardovanju kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkrili spomenik Konfuciju i tablu novoimenovane Konfucijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Kineski ministar kulture Luo Šugang poručio je tom prilikom da Kinu i Srbiju krasi duga istorija i bogata kultura, kao i tradicionalno prijateljstvo.

Polaganje kamena temaljca, prema njegovim rečima, je simbol uspešne saradnje dve zemlje i dokaz je pune pažnje koje dve zemlje pridaju saradnji na polju kulture.

"Saradnja zauzima veoma važno mesto na novom Putu svile, koji je poznat i pod nazivom 'Jedan pojas, jedan put', a prevazilazi prostor, vremenska ograničenja, spaja sadašnjost sa prošlošću i u skladu je sa principima mira, razvoja, blagostanja, te Kinu povezuje sa svim ostalim zemljama sveta", rekao je Šugang.

Kulturni centar, kako je istakao, biće otvoren stanovništvu Srbije i doprineće produbljivanju prijateljstva dva naroda.

Ministar kulture Srbije Ivan Tasovac rekao je da polaganjem kamena temeljca dve države grade dalji most prijateljstva i izrazio uverenje da će Kineski kulturni centar biti tačka susretanja i razgovora o novim partnerstvima i doprineti da oplemenimo veze dva naroda.

"Kultura je jedinstvena konstanta koja pojedince i čitave zajednice osnažuje, menja i čini sposobnima ne samo da razumeju jedne druge već da uživaju u raznolikosti ljudskog izraza. Istovremeno kultura nije samo ogledalo duhovnih vrednosti istorijskog nasleđa, već postaje i značajan činilac održivog razvoja", naglasio je Tasovac.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da srpska prestonica danas slavi prijateljstvo i pokazuje da blizina nije isto što je bliskost.

"Naše dve zemlje dele meridijani i kontinenti, ali naša bliskost je iskrena i trajna", rekao je Mali, dodajući da je poruka budućeg Kineskog kulturnog centra da Srbija i Kina treba da budu bliže, da građani bolje upoznaju jedni druge i da svaki dan uzdižemo naše prijateljstvo.

"To je zajednički imenitelj naših naroda, da tamo gde su drugi bacali bombe i ostavljali nevine žrtve, mi gradimo. Naš odgovor je ovaj budući dom koji ne čine tek cigle i crep, već ga gradi naše prijateljstvo i učenje koje nam dolazi od Konfucija, a koje je svoje vrednosti potvrdilo i u zaveštanjima srpskih mislilaca, to je učenje ljubavi", rekao je Mali.

Novi kulturni centar, prema prvim nacrtima, koji se još finalizuju, trebalo bi da ima mnogo različitih sadržaja i dvoranu za prikazivanje filmova i pozorišnih predstava, čitaonicu, kinesku biblioteku, elektronsku biblioteku, prostor za druženje i izučavanje kineskog jezika.

Dva predsednika su ranije položila vence na spomenik nastradalim službenicima ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine.

U NATO bombardovanju 7. maja poginulo je troje službenika kineske ambasade, a više njih je povređeno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво