Pajtić poručio Vučiću da ne skreće sa puta ka EU

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić poručio je u otvorenom pismu mandataru za sastav vlade Aleksandru Vučiću da je za Srbiju najbitnije da nastavi put ka EU i da što pre otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Bojan Pajtić je mandataru poručio da ta njegova uloga zahteva da javnost bude upoznata o potezima i razgovorima koje vodi dok obavlja tu funkciju.

"Jedino što javnost zna jeste da ste u funkciji mandatara, odnosno predsednika Vlade u ostavci, putovali na iznenadni sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i razgovarali o, za sve nas, nepoznatim temama", upozorio je Pajtić.

Kako je naglasio, posle tog sastanka, mediji "za koje Srbija zna da su pod Vučićevom kontrolom", počeli su "besomučnu kampanju protiv Evropske unije i SAD optužujući ih da rade protiv stranke koju Vučić vodi".

"Ono što znamo jeste da ćete prilikom posete kineskog predsednika Si Đinpinga potpisati niz međudržavnih sporazuma, na šta kao premijer tehničke Vlade, odnosno Vlade u ostavci, nikako nemate pravo", dodao je Pajtić.

Izrazio je i zabrinutost zbog medijskih najava izgradnje ruske vojne baze u Srbiji, u Zrenjaninu kod aerodroma Ečka.

"Poznato Vam je koliko je problema našoj zemlji napravio srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, zajedno sa potpuno nepotrebnom vojnom paradom sa ruskom vojskom i nizom zajedničkih vojnih vežbi u vreme kad je Evropska unija uvela Rusiji sankcije zbog njenog učešća u oružanom sukobu u Ukrajini", podsetio je Pajtić.

Prema njegovom mišljenju, ideja podizanja ruske vojne baze u Srbiji je sama po sebi razlog za uzbunu.

"Vi na takvu politiku nemate prava, jer niste za to dobili podršku građana Srbije. O tome niste pričali pre izbora, niste nikada tražili podršku za tako nešto, naprotiv", poručio je Pajtić Vučiću.

Dodao je da građani očekuju zalaganje za evropske vrednosti, pravnu državu i moderno društvo, te da upravo te vrednosti zanemaruju u aferama poput Savamale i cenzuri medija.

"Tražim od vas kao predsednik DS da jasno kažete građanima da li je vest o izgradnji ruske baze u Srbiji izmišljotina ili činjenica. Ukoliko je vest tačna, vi i vaša stranka preuzimate odgovornost za sve posledice koje će uslediti od strane EU, a njih će biti sigurno i osetiće ih oni koji su najugroženiji", piše u pismu.

Dodaje se da se Vučić devedesetih godina zalagao za antievropsku politiku zbog koje je "bilo puno zla, bede i poraza, što on u to vreme nije osetio na svojoj koži".

"Nadam se da Vas je to iskustvo tada naučilo nečemu i da sličnu grešku nećete ponoviti", poručio je Pajtić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво