Li: Srbija za Kinu posebno značajna

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang kaže da predstojeća poseta predsednika Si Đinpinga Beogradu, kao i raniji susreti kineskih i srpskih državnika, predstavljaju dokaz da je Srbija za Kinu posebno značajna.

"Ne vidim da ijedna zemlja koja je sused Srbije ima toliko poseta na visokom nivou sa Kinom", rekao je Li Tanjugu.

Kineski ambasador je, u današnjem razgovoru sa srpskim novinarima u ambasadi, naveo da će predsednik Si, koji dolazi 17. juna u Beograd, razgovarati o političkim odnosima dve zemlje i saradnji u ostalim oblastima sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom Skupštine Majom Gojković.

Ambasador Kine smatra da će glavna poruka Pekinga tokom posete biti da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, volju i izbor srpskog naroda, kao i da se neće mešati u unutrašnje stvari Srbije.

Li očekuje i da će se tokom ove posete videti i da Kina želi da sa Srbijom razvija ekonomsku saradnju, kao i saradnju u drugim oblastima.

"Kina će sa velikim očekivanjem pratiti ovu veliku, značajnu i istorijsku posetu našeg predsednika Srbiji, već je došlo dosta kineskih novinara u Beograd, a doći će oko 50", naglasio je kineski ambasador.

Na pitanje kakav dalji razvoj očekuje u okviru projekta saradnje Kine sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope i učešća Srbije u projektu "Jedan pojas, jedan put", Li je odgovorio da Peking već ima odličnu saradnju sa Srbijom i kao primer naveo već završeni most na Dunavu, auto-put koji je u izgradnji, Termoelektranu "Kostolac" i projekte poput brze pruge Beograd–Budimpešta.

"O ostalim projektima još razgovaramo. Srbija je postala primer suštinske saradnje između Kine i ovih 16 zemalja, odnosno Srbija sada ima vodeću ulogu. U okviru projekta 'Jedan pojas, jedan put' možemo da povezujemo infrastrukturu, da vršimo razmenu ljudi u okviru kulturne saradnje, razmenu studenata", istakao je Li.

Kineski ambasador je povodom spekulacija da je Kina zainteresovana za uključivanje Dunava u projekat "Jedan pojas, jedan put" rekao da je Kina spremna i želi da sa zainteresovanim stranama nađe zajednički projekat koji će biti od koristi i jednoj i drugoj strani.

Li je povodom posete kineskog presednika "Železari Smederevo" istakao da je to veliki projekat, jer je u pitanju direktna kineska investicija.

"Naša kompanija je već obećala da će u narednih pet godina direktno investirati najmanje 300 miliona dolara. Naša kompanija 'Hestil' smatra da će 'Železara Smederevo' sigurno biti jedna od najboljih kompanija u Srbiji", naveo je Li.

Podsetio je da je "cela Kina nedavno primila tužnu vest da je preminuo naš prijatelj, glumac Velimir Bata Živojinović".

"Mnogo Kineza je plakalo zbog toga, naša centralna televizija prekinula je redovnu emisiju kako bi emitovala ovu vest i pustila njegove poznate filmove poput 'Valter brani Sarajevo'. Čak me je i sin zvao iz Kine i pitao me da li je ta informacija tačna", rekao je Li.

Naglasio je da predsednik Kine dolazi u posetu Srbiji nakon više od 30 godina.

"Poslednji put je u Beogradu bio predsednik Li Sjennjen, a tada je još bila SFRJ. Sada predsednik Si Đinping dolazi u Beograd, 2014. godine, a prošle godine ovde su bili kineski premijer i vicepremijer, a predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić su bili u Kini", rekao je Li.

Istakao je da je Srbija Kini "veoma prijateljska zemlja i da dva naroda vole jedan drugi".

"Odnosi između Kine i Srbije su danas mnogo bolji nego juče, ali sam siguran da su slabiji sada nego što će to biti sutra", zaključio je Li.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се