Pogrešan potez makedonske vlade

Odluka Makedonije o demarkaciji granice između te zemlje i južne srpske pokrajine Kosova i Metohije "udarac odnosima Beograda i Skoplja" i svakako će imati posledice, rekao ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić. Priština i Skoplje uspostavili diplomatske odnose pošto su parlamenti ratifikovali Sporazum o demarkaciji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će odluka Vlade Makedonije da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom ugroziti odnose Beograda i Skoplja u trenutku kada su oni počeli da se popravljaju na inicijativu Srbije.

"Smatramo da je ta odluka za žaljenje", rekao je Jeremić u izjavi za novinare u Ministarstvu inostranih poslova i dodao da će takva odluka Skoplja imati posledice po odnose Srbije i Makedonije.

Jeremić je naglasio da o granici sa Srbijom, susedne države mogu da razgovaraju samo sa Vladom u Beogradu.

"Mislim da nema nikakvog smisla govoriti o granici Srbije, pregovarati o granici Srbije sa bilo kojim drugim entitetom, sa bilo kojim drugim sagovornikom osim sa Vladom Republike Srbije", rekao je Jeremić.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova saopštilo je danas da su Priština i Skoplje uspostavili diplomatske odnose, pošto su parlamenti obe zemlje ratifikovali sporazum o demarkaciji granice.

"Ova odluka Vlade Makedonije nanela je udarac odnosima Beograda i Skoplja u trenutku kada su oni na inicijativu Srbije počeli da se popravljaju nakon prošlogodišnje odluke Skoplja da prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić u izjavi novinarima međutim nije precizirao kakve će posledice imati odluka Skoplja da uspostavi diplomatske odnose sa Prištinom.

Makedonski ambasador u Beogradu proglašen je prošlog oktobra "personom non grata", zbog odluke vlade u Skoplju da prizna nezavisnost Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić u junu ove godine primio je akreditive novog ambasadora Makedonije Ljubiše Georgievskog.

Ratifikacija ozvaničena ukazom

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji je u zvaničnoj poseti Turskoj, potpisao je danas ukaz kojim se ozvaničava ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice između Makedonije i južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija.

Makedonski parlament ratifikovao je sporazum o demarkaciji tako što su za sporazum noćas glasala 72 poslanika, dok je 11 bilo protiv.

Kako javljaju izveštači makedonskih medija iz Istanbula, ukaz će sutra redovnom avionskom linijom biti poslat u Skoplje, a stupiće na snagu po objavljivanju u Službenom listu Republike Makedonije.

Ivanov je iz Istanbula pozdravio rešenje pitanja granice sa Kosovom, ocenivši ga dobrim znakom za region.

"Makedonija je otvorena za dobrosusedske odnose i primenjuje sve dobre običaje i tradicije na osnovu kojih su bila rešavana sva pitanja u istoriji", izjavio je Ivanov, koji iz Turske putuje u posetu Izraelu.

Skoplje i Priština kasno sinoć uspostavili su diplomatske odnose, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije.

Kominike su potpisali makedonski i kosovski ministri spoljnih poslova Antonio Milošoski i Skender Hiseni, posle ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice u oba parlamenta.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova, u dokumentu se navodi da se obe strane "zalažu za jačanje prijateljskih veza na osnovu međusobnog poštovanja nacionalnog suvereniteta, nezavisnost i teritorijalni integritet".

Milošoski i Hiseni načelno su dogovorili i bilateralni sastanak u bližoj budućnosti s ciljem produbljivanja političkih kontakata.

Makedonija je pre godinu dana priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, posle čega je Srbija makedonskog ambasadora u Beogradu proglasila "personom non grata".

Uspostaljanje diplomatskih veza bilo je više puta odlagano zbog otvorenog graničnog pitanja.

Makedonska opozicija glasala protiv 

Opozicioni Socijaldemokratski savez glasao je protiv i najavio da će sporazum dostaviti Ustavnom sudu jer je, kako kažu, parlament neustavno ratifikovao taj dokument.

Prema navodima opozicije, demarkacija znači ustupanje većeg dela teritorije Makedonije nego što je predviđeno. Aneksom koji je potpisan sa sporazumom, Makedonija je ustupila 650 metara, a ne prvobitno predviđenih 150 metara teritorije.

To znači promenu granica i tako predstavlja ustavno pitanje, navodi opozicija koja je posebno zamerila premijeru Nikoli Gruevskom što nije prisustvovao sednici.

Gruevski je u subotu je izjavio da se sporazumom o demarkaciji rešava problem bilateralnih odnosa u regionu što će imati pozitivan efekat.

Sednica Sobranja trajala je čitav dan, uz pauzu tokom koje je zasedala komisija za spoljnu politiku zbog primedbe opozicije da ratifikacija sporazuma znači promenu granica.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво