Haliti: Srbija ima pravo da gradi i pomaže svojim sunarodnicima na Kosovu

Potpredsednik kosovske skupštine i funkcioner Demokratske partije Kosova (PDK) Džavit Haliti rekao je, povodom početka gradnje povratničkog naselja "Sunčana dolina" u Zvečanu koja je izazvala negativne reakcije u Prištini, da Srbija ima pravo da gradi i da pomaže srpskim građanima na Kosovu.

"Imam svoje mišljenje u skladu sa Ahtisarijevim sporazumom i Ustavom Kosova, Srbija ima pravo da gradi i pomaže Srbima na Kosovu u mnogim oblastima, uključujući infrastrukturu", naveo je Haliti za Kosovapres, a prenosi Koha ditore.

Haliti je naveo da bi želeo da sever Kosova bude pogodan i za život Albanaca, kao i da južno od Ibra mogu normalno da žive Srbi, da svi žive zajedno i budu građani Kosova.

Što se tiče građevinske dozvole, koja je za prištinske zvaničnike sporna, Haliti je rekao da dozvolu daje skupština opština, a ako nisu u skladu sa prostornim planom opštine, onda Ministarstvo životne sredine može da reaguje.

"Sunčana dolina" je projekt kojim se gradi naselje sa 300 objekata i celom infrastrukturom, u koje bi trebalo da se vrati oko 1.500 Srba prognanih sa Kosova i Metohije. Kamen temeljac postavljen je u četvrtak u Zvečanu, a kako je najavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju prvi povratnici bi trebalo da se usele u svoje nove domove na sledeći Spasovdan.

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je izgradnja naselja "Sunčana dolina" za raseljene Srbe u Zvečanu protivzakonita i da gradnja neće biti dozvoljena dok nadležni ne izdaju dozvole.

Mustafa je rekao da za izgradnju naselja "nema zakonske dozvole i da je sve što bude preduzeto a nije u skladu sa zakonima na Kosovu, protivzakonito i neće se dozvoliti gradnja".

Naslovne strane prištinske štampe u petak su kao udarnu informaciju objavile vest o polaganju kamena temeljca za "Sunčanu dolinu", što su nazvali početkom "kolonizacije" i "povratka Srbije na Kosovo". Takođe, pisali su da je vlast nemoćna da spreči izgradnju te kolonije.

Mediji i danas nastavljaju da pišu u istom tonu, prenoseći saopštenje Vlade Kosova da je neprihvatljivo i to što se Vlada Srbije meša u rad opština na severu i ohrabruje ih na nelegalne aktivnosti kojima se narušavaju odnosi između stanovnika Kosova. Vlada dodaje da povratak može biti održiv samo uz poštovanje zakona.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво