Nikolić: Odgovoran za rušenje u Savamali ne može ostati na funkciji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da očekuje da će slučaj rušenja objekata u beogradskoj Savamali uskoro biti "raščišćen" i dodao da ako je odgovornost na bilo kojem "izabranom licu", ono više ne može da obavlja funkciju. Predsednik ističe i da uvrede koje mu upućuje lider radikala Vojislav Šešelj predstavljaju prljanje političke scene u Srbiji.

Nikolić je u Novom Sadu rekao da, ukoliko je odgovornost na državnim organima koji su pod pritiskom radili nezakonito, onda i tu treba da dođe do smena.

"Ovo nije posao za predsednika Republike, ni za Vladu, ovo je posao za tužilaštvo, sud i policiju, koja će da pribavi dokaze, tužilaštvo koje će voditi istragu i sud koji će odlučiti", rekao je Nikolić.

Na pitanje kako očekuje da će slučaj biti rešen kada i u prethodnim sličnim situacijama, kao što je slučaj pada helikoptera, nije bilo nikakvih presuda, Nikolić je rekao da "Srbija nije nestala pa da se za neku istragu kaže da nije nikada završena".

"Ne postoji država u današnjem modernom svetu u kojoj bi bilo šta moglo da bude zataškano, a posebno ne u Srbiji, u kojoj su mediji slobodniji nego što su obavezani. Imaju mnogo više slobode da rade šta žele, nego što ih bilo kakav zakon ili kodeks obavezuje da bar malo čuvaju dostojanstvo svoje profesije", kazao je Nikolić.

Dodao je da ne treba pitati njega kako će se rešiti slučajevi poput Savamale ili helikoptera, nego da je to za tužilaštvo.

"Idite u tužilaštvo pa pitajte. Nisam video da je neko sa tužiocima razgovarao o tome", kazao je Nikolić.

Nikolić je rekao da svojim izjavama ne želi da utiče na mandatara za formiranje Vlade Srbije Aleksandra Vučića, te da mu u tom poslu nudi samo savetodavnu ulogu.

"Upravo su završene konsultacije i verovatno on sada ima jasnu sliku o tome ko će činiti novu Vladu Srbije. To je ogromna odgovornost i on će imati pravo najpre da kaže kako će izgledati Zakon o vladi i ministarstvima, pa zatim i personalna rešenja, jer će se na kraju sav uspeh ili neuspeh pripisati njemu", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, pojedini predstavnici manjinskih stranaka žele da budu u vlasti i to je dobro za Srbiju, jer će joj "dati dodatnu stabilnost".

"Moj stari stav je da pripadnici manjina treba da budu u svakoj vlasti, jer time obezbeđuju uslove pripadnicima svog naroda da se razvijaju i čuvaju svoj identitet, kao i da rade na tome da ostanu taj biser Srbije koji se zove pripadnik nacionalne manjine", rekao je Nikolić.

Nikolić nije hteo da govori o tome koje velike stranke će ući u Vladu i kako će izgledati personalna rešenja, kao ni da li zna da li će među njima biti i predstavnici Socijalističke partije Srbije.

"Šešeljeve uvrede su prljanje političke scene"

Nikolić je rekao i da uvrede koje mu upućuje lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj predstavljaju prljanje političke scene u Srbiji i da očekuje da će se one u narednom periodu pojačati.

Ocenio je da, bez obzira na personalna rešenja za Vladu Srbije koja mandatar Aleksandar Vučić bude imao, nakon što je obavio razgovore i sa Šešeljem i SRS-om, on ima očekivanja da će ona raditi mnogo bolje, te da će ostvariti obećanje koje je dato, a to je da je 2016. godina prelomna, a 2017. godina u kojoj će Srbija početi da živi bolje.

"Posebno me ne interesuje njegov sud o tome šta je izdaja i ko je izdajnik, jer to Šešelj lako lepi svakome, a pogotovo onom ko sa njim nije u dobrim odnosima. Bilo je tu prljavština i teških reči, psovao mi je majku za koju zna da sam je kao dete sahranio, ali ja nikada nisam izgovorio za njega lošu reč", rekao je Nikolić u Novom Sadu.

Dodao je da iza te tišine ne stoji slabost, već stav koji je ostao zapisan, a to je da je "Miloš Obrenović govorio, da njegovo ćutanje ne treba tumačiti kao slabost, već kao pokušaj da bude mira u Srbiji, a ako treba da ratujemo sa Turcima – ratovaćemo i Srbija će pobediti".

"Neću da se mešam u prljanje političke scene. Sada će to biti još strašnije, jer se vraća isti vokabular i pripadnici njegove stranke će u tome morati da učestvuju. Tako to ide u stranci i tako je bilo i kada sam ja bio tamo. Ali to ništa dobro i ništa novo neće doneti Srbiji", rekao je predsednik.

Na pitanje kako komentariše Šešeljeve izjave da je izdajnik, a Aleksandar Vučić to nije, Nikolić je rekao da ukoliko ga tako naziva zbog toga što zagovara priključenje Srbije EU, onda "se tu ne razlikuje od Vučića".

"Ako misli da sam izdajnik jer s pravom predsednika Rusije Vladimira Putina nazivam svojim prijateljem, onda je moguće, jer on to nikada neće doživeti. Ili zato što nam ovog meseca u posetu dolazi predsednik Kine, on to takođe nikada u životu neće doživeti. Nije mera izdaje da li si dobar sa Vojislavom Šešeljem, već je mera Srbija. Ja je nikada nisam izdao", dodao je on.

Kako je objasnio, nije on želeo da "uništi SRS, već je to želeo upravo Vojislav Šešelj", kao i da je SRS imao izbore bez Šešelja, pa mandati koje je ta stranka osvojila pre nego što "su se rastali", ne mogu da se pripišu Šešelju.

"Dok on nije bio tu, mandati su se pripisivali meni i bili moja zasluga, a on me optužuje da sam ih ukrao. Uostalom, ja nisam imao šta da mu vratim kada ni u čemu nije učestvovao. Ne želim da kažem nijednu lošu reč, a ako sam i izdajnik, hoću da ostanem Srbin, i da sačuvam ono što nas Srbe odvaja od drugih naroda, a kumove od drugih Srba", rekao je predsednik i dodao da ko to ne razume nek se zapita "kako mu je izdata krštenica".

Predsednik Srbije prisustvovao je danas u Novom Sadu obeležavanju 90 godina Arhiva Vojvodine i otvorio izložbu originalnih arhivskih dokumenata "Najstarija rukopisna baština Arhiva Vojvodine, 12–17. vek".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво