Asp: Otvaranje poglavlja 23 i 24 ubrzaće otvaranje ostalih

Verujem da Srbija može dosta da doprinese porodici naroda Evropske unije, i Švedska će podržavati Srbiju sve dok u potpunosti ne ostvari punopravno članstvo u EU, poručio je ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp.

Asp je, na konferenciji povodom obeležavanja Nacionalnog dana Švedske i 250 godina od usvajanja prvog akta o slobodi izražavanja u svetu, istakao da ta godišnjica dolazi u pravo vreme jer je Srbija pred otvaranjem poglavlja 23 i 24, a čiji je cilj da se uspostavi oblast slobode, pravde i bezbednosti u Evropi.

Kako je podvukao, otvaranje tih poglavlja je najvažniji korak na putu jedne zemlje ka članstvu u EU.

“To su osnovne vrednosti koje su u osnovi EU. To znači da čim se otvore ta poglavlja ceo proces pregovaranja će umanjiti čitavu dramatičnost i time omogućiti dalje otvaranje drugih poglavlja”, rekao je Asp.

Kada je reč o zakonu donetom pre 250 godina Asp je objasnio da se tim aktom zabranjuje cenzura u štampanim medijima i javnosti obezbeđuje uvid u zvanična dokumenta, kao i njihovo pravo da učestvuju u političkoj debati, što se smatra velikim doprinosom razvoju modernog švedskog društva.

Kako je rekao, autor tog zakona Peter Foškol bio je prva osoba koja je istakla da je svako od nas slobodan da iskaže svoje mišljenje, zbog čega je prognan.

Tri godine posle njegove smrti, odštampan je Foškolov pamflet s tim idejama koji je postao deo Ustava Švedske.

“Te njegove misli omogućile su da se izgradi demokratsko i transparetno društvo u Švedskoj”, rekao je Asp, ali je i naglasio da sloboda govora mora se brani svaki dan u celom svetu, pa čak i u Švedskoj.

Šefica pregovaračkog tima Srbije za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji Tanja Miščević dodala je da su poglavlja 23 i 24 ne samo kontrolna, već noseća za stabilizaciju i kontinuitet institucija.

“Ukoliko tu dođe do zastoja u reformskom procesu čitav proces pregovaranja će se naći u zastoju”, rekla je Miščevićeva.

Ona je rekla da je značajan segment u otvaranju poglavlja 23 i 24 pitanje sprovođenja. “To je i mera našeg uspeha”, rekla je Miščevićeva.

Kada je reč o slobodi izražavanja, Miščevićeva je rekla da je ona postala univerzalna vrednost tek u 20. veku, a da sada na red dolazi i Srbija.

“Posao ni malo nije jednostavan, ali spremni smo da u taj posao nastavimo. I zato nam je važna svaka pomoć svake od država članica, a znamo da na švedsku pomoć možemo da računamo”, zaključila je Miščevićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара