Sud pravde o Kosovu

Međunarodni sud pravde odlučio je da zainteresovane strane moraju do sredine aprila 2009. godine dostaviti pisane izjave o ispitivanju legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Do sredine jula strane, uključujući i kosovske Albance, moraju dostaviti komentare na izjave ostalih učesnika u procesu.

"Odlukom, datiranom 17. oktobra, Sud je odlučio da Ujedinjene nacije i države članice mogu pružiti informacije na pitanje upućeno Sudu za savetodano mišljenje.

Određen je 17. april 2009. godine kao krajnji rok do koga se pisane izjave o pitanju mogu dostaviti Sudu.

Do 17. jula 2009. godine zainteresovane strane i organizacije pisane komentare na prethodne izjave", saopštio je Međunarodni sud Pravde.

"Uzimajući u obzir da je predmet pitanja jednostrano proglašena nezavisnost od privremenih institucija samouprave na Kosovu, autori te deklaracije će verovatno imati priliku da iznesu informacije o pitanju", navodi MSP.

U saopštenju Međunarodnog suda pravde se navodi da je generalni sekretar UN Ban Ki-mun preneo, 10. oktobra 2008. godine,  najvišem sudu UN rezoluciju kojom se zahteva da sud odgovori na pitanje: "Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu s međunarodnim pravom".

Međunarodni sud pravde će, pošto je primio zahtev, sačiniti listu država i organizacija koje će biti pozvane da sudu dostave relevantne informacije. Kako je saopšteno, sud će zatim zakazati raspravu o navedenom pitanju, koja je u praksi najčešće i pisana i usmena.

Odluka o legalnosti nezavisnosti Kosova, podseća Međunarodni sud pravde, neće biti obavezujuća, već će sud samo dati savetodavno mišljenje.

Od osnivanja 1946. sud je dao savetodavno mišljenje u 25 međudržavnih sporova.

Rezoluciju kojom je zatraženo savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova, Generalna skupština UN usvojila je 8. oktobra na predlog Srbije.

Vlada je, nešto ranije, najavila da će uskoro formirati tim koji će zastupati Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde.

U njemu će, kako saznajemo, pored Saše Obradovića, biti i stručnjak za međunarodno pravo Vladimir Đerić, advokat Igor Olujić, ali i poznati evropski eksperti za međunarodno pravo Malkolm Šof iz Velike Britanije, Andreas Cimerman iz Nemačke i Švajcarac Marselo Koen.

Vlasti u Prištini su prošle sedmice objavile da će njihov ekspertski tim pred Međunarodnim sudom pravde predvoditi britanski pravnik, Majkl Vud, koji je učestvovao u obličavanju dokumenata konferencija u Dejtonu 1995. i Rambujeu četiri godine kasnije. Vud, koji će do početka pretresa u Hagu, okupiti tim stručnjaka, aktivan je član Komisije za međunarodno pravo Ujedinjenih nacija.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво