Ištvan Pastor izabran za predsednika Skupštine Vojvodine

Na konstitutivnoj sednici Skupštine AP Vojvodine, sa 91 glasom za, za predsednika Skupštine Vojvodine izabran je Ištvan Pastor. Izabrani i potpredsednici i generalni sekretar pokrajinske Skupštine, čime je konstitutivna sednica završena.

Protiv izbora Pastora za predsednika Skupštine Vojvodine bilo je 14 poslanika pokrajinskog parlamenta, dok se njih 13 uzdržalo, javlja dopisnik RTS-a.

Osim SVM-a, za su bili i SNS, SPS i SRS. Protiv je bio DS, koji kaže da se politike dve partije već neko vreme razmimoilaze. LSV se uzdržao, jer kažu da nisu ni bili pozvani na konsultacije.

Prvi put u istoriji višestranačja u Vojvodini, jedan čovek je po drugi put izabran za predsednika Skupštine Vojvodine.

Pastor je položio zakletvu i rekao da mu je velika čast što je drugi put predsednik, ali da je to velika odgovornost.

"Ovaj saziv Skupštine radiće u korist građana Vojvodine i nadam se da će se poslanici bez razlike u političkom opredeljenju zalagati za unapređenje života građana u bezbednom okruženju", rekao je Pastor.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da će sledeća sednica parlamenta biti održana najverovatnije za desetak dana i da će glavna tema biti formiranje Pokrajinske vlade.

Ranije danas, nekoliko minuta nakon početka sednice, određena je polusatna pauza, kako bi Verifikaciona komisija uradila svoj posao, nakon čega su u Skupštini potvrđeni mandati i izabran novi predsednik pokrajinskog parlamenta.

Upitan ko će učestvovati u razgovorima o formiranju nove Vlade Vojvodine, Pastor je rekao da sigurno zna da će u tim razgovorima učestovovati SNS i SVM.

"SVM je pozvana na razgovore za formiranje Vlade, a sve ostalo zavisi od Srpske napredne stranke, jer je ona osvojila ubedljivo najviše mandata i ona odlučuje o tome s kim će razgovarati", rekao je Pastor.

On je dodao da SVM nema ništa protiv širenja spiska stranaka sa kojima će se razgovarati o Pokrajinskoj vladi i ponovio da sve zavisi od SNS-a.

Po izboru predsednika Skupštine, biće izabrani i potpredsednici, kao i generalni sekretar Skupštine, čijim izborom će današnja sednica biti završena, a izbor Pokrajinske vlade i drugih skupštinskih tela biće obavljen na narednoj sednici, koju će zakazati novi predsednik.

Prvoj sednici ovog saziva predsedava najstariji od prisutnih poslanika, a to je Vučeta Tošković, poslanik liste "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje".

Potpredsednik SNS-a Milenko Jovanov je, uoči početka konstitutivne sednice AP Vojvodine, novinarima rekao da bi Igor Mirović bio odličan kandidat za predsednika Pokrajinske vlade.

Jovanov je dodao da bi u narednih 15-ak dana trebalo da budu završeni razgovori oko formiranja Pokrajinske vlade.

Kaže da je za sada izvesno da će partner Srpskoj naprednoj stranci u toj vladi biti Savez vojvođanskih Mađara, a na pitanje koje druge stranke dolaze u obzir da budu deo buduće Pokrajinske vlade, rekao je da će se to znati u narednim danima.

Na pitanje koja od stranaka dosadašnje vladajuće koalicije u Pokrajini, osim SVM-a, ima najviše šansi da bude u budućoj vladi, Jovanov je rekao da je to "opet SVM", a na pitanje da li je LSV mogući partner, on je istakao da je "sve moguće".

Izabrani potpredsednici i generalni sekretar pokrajinske Skupštine

Izborom potpredsednika i generalnog sekretara Skupštine AP Vojvodine završena je današnja Konstitutivna sednica pokrajinskog parlamenta, na kojoj su pre tog izbora verifikovani mandati poslanika i izabran predsednik skupštine.

Prema Statutu Skupštine AP Vojvodine pravo da imenuju po jednog potpredsednika pokrajinskog parlamenta imaju sve formirane poslaničke grupe, dok najveća poslanička grupa može imenovati dva potpredsednika, tako da će u ovom sazivu Skupština AP Vojvodine imati ukupno sedam potpredsednika.

U skladu sa tim SNS je imenovao dva potpredsednika i to su Snežana Sedlar i Damir Zobenica, ispred SPS-a na tu funkciju je izabrana Aleksandra Đanković, ispred LSV-a Dušan Jakovljev, a ispred SRS-a Smiljana Glamočanin Varga, dok će ispred DS-a na toj funkciji biti Miroslav Vasin, a ispred Pokreta "Dposta je bilo" Ivan Stjepović.

Za generalnog sekretara Skupštine izabran je Nikola Banjac.

Na pokrajinskim izborima koji su održani zajedno s lokalnim i republičkim, 24. aprila, koalicija koju je predvodila Srpska napredna stranka osvojila je 63 od 120 mandata.

Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 12 mandata, koalicija okupljena oko Demokratske stranke 10, koliko i Srpska radikalna stranka, a Liga socijaldemokrata Vojvodine devet poslaničkih mandata.

Pokret "Dosta je bilo" osvojio je sedam mandata, Savez vojvođanskih Mađara šest, Mađarski pokret dva, a Zelena stranka jedan mandat.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво