Joksimović: Otvaranje Poglavlja 23, 24 i 5 krajem juna

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za RTS da uslovljavanje Hrvatske suštinski nije usporilo Srbiju na evropskom putu. Ističe da se skoro 40 tačaka za Poglavlje 23 već primenjuje.

Ministarka Jadranka Joksimović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da veruje da će do kraja juna biti otvorena poglavlja 23, 24 i Poglavlje 5. 

"Mislim da će možda to biti 23. ili 24. juna, a ne 20. Verujem da će na datum uticati i referendum koji se održava u Britaniji", kaže Joksimovićeva.

Dodaje da u procesu evropskih integracija uvek ima dosta posla.

"To je zahtevan proces i nije uvek jednostavan. Proces evropskih integracija je takav da neka od zemalja pokušava da ugradi svoje bilateralne interese u proces. Nekad deluje tehnokratski, nekad birokratski, ali proces treba da ima svoj tok. Važno je da sačuvamo dinamiku i ubrazamo proces koji će voditi u suštinske reforme", ističe ministarka Joksimović.

Kaže da uslovljavanje Hrvatske suštinski nije usporilo Srbiju u evrointegracijama.

"Ali je pokazalo ono sa čim su se i druge zemlje suočavale na tom putu. Zbog unutrašnjih prilika u Hrvatskoj mi smo bili tema. Suština za nas treba da bude da ostvarimo naš cilj i ja sam više za efikasnost nego za davanje bombastičnih izjava. Ispunili smo sve neophodne kriterijume i nema novih uslovljavanja i zahteva", objašnjava Joksimovićeva.

Ističe da su evrpski uslovi ispunjeni i da nema razloga da pitanja koja je postavila Hrvatska ponovo budu na dnevnom redu.

"Mi smo skoro 40 tačaka za Poglavlje 23 počeli da primenjujemo i to je suština. Dug je to put, bitno je fokusirati se na cilj i ne pokazivati da nešto može da nas osujeti na planu da reformišemo naše društvo", kaže ministarka.

Dodaje da smo nakon dobijanja saglasnosti pozvani da uputimo pregovaračke pozicije.

"Mislim da je Tanja Miščević jutros poslala pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24 i Poglavlje 5 koje se tiče javnih nabavki i mislim da ćemo i njega otvoriti u paketu sa ovim. Verujem da ćemo do kraja godine sigurno još neka poglavlja da otvorimo", kaže Joksimovićeva.

Objašnjava da su to poglavlja koja definišu određene javne politike u zemlji koje dotiču svaku kategoriju društva u Srbiji.

"Kad otvorite poglavlja ulazite u proces primene tog zakonodavstva i zato je važno da idemo postepeno", kaže Jadranka Joksimović.

Govoreći o formiranju vlade, kaže da je to ozbiljan i odgovoran posao.

"Ne bih neodgovornim izjavama da umanjim značaj tog procesa", dodaje Joksimovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара