Zeleno svetlo iz Brisela za poglavlje 23

Evropska unija saopštava da je Srbija ispunila uslove za otvaranje poglavlja 23. Na sastanku ambasadora zemalja članica u Briselu, sa tom odlukom saglasila se i Hrvatska, koja je do sada blokirala otvaranje tog poglavlja. Poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona trebalo bi da budu otvorena do kraja juna.

Zemlje članice su na delu sastanka o Srbiji, koji je trajao vrlo kratko, jednoglasno odlučile da Srbija ispunjava uslove za otvaranje poglavlja 23. Toj odluci se danas priključila i Hrvatska, koja je poslednjih meseci jedina blokirala ovo poglavlje, navodeći kao razlog regionalnu nadležnost suda za ratne zločine, položaj hrvatske manjine u Srbiji i saradnju sa Haškim tribunalom.

Komesar Han je prošle nedelje najavio da je sa Hrvatskom pronađeno rešenje za otvaranje poglavlja 23 i dogovorena formulacija u zajedničkoj pregovaračkoj poziciji EU, koja je prihvatljiva i za Hrvatsku.

Iako je Zagreb u početku demantovao da postoji konačan dogovor, Hrvatska se danas ipak saglasila, navodeći da će njeni zahtevi biti ugrađeni u dalji tok pregovora.

Očekuje se da Beograd ubrzo dostavi svoju pregovaračku poziciju, a da zatim 28 država članica između sebe utvrdi svoju zajedničku poziciju u kojoj će formulisati merila koja Srbija treba da usvoji tokom pregovora.

Ono što se danas desilo u Briselu jeste da je Hrvatska zapravo pristala da umesto da zbog svojih zahteva blokira otvaranje pregovora, da se o tome razgovara kasnije tokom pregovora. 

S obzirom na to da su Evropska komisija i zemlje članice odbacile početne hrvatske zahteve da Srbija ukine zakon o regionalnoj nadležnosti suda za ratne zločine i garantuje mesto za hrvatsku manjinu u Skupštini, u tekstu će se naći mnogo neutralnija formulacija da Srbija treba da osigura punu zaštitu prava manjina, a procesuiranje ratnih zločina treba da sprovodi na nediskriminatorni način, uz izbegavanje sukoba nadležnosti.

Kao okvirni datum za otvaranje poglavlja pominju se 20. ili 21. jun, do kada bi pripreme trebalo da se završe.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије