Stigla pisana saglasnost Hrvatske za otvaranje poglavlja 23

Hrvatska je dostavila saglasnost da se nastave pripreme za otvaranje poglavlja 23, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu. Formalna odluka očekuje se danas na sastanku ambasadora zemalja članica EU, koji je u toku, javlja izveštač RTS-a.

Ambasadori zemalja članica EU u Briselu raspravljaju o otvaranju poglavlja 23, a diplomatski izvori su RTS-u preneli da se očekuje pozitivni ishod. Holandsko predsedništvo stavilo je ovo pitanje na dnevni red očekujući da će o njemu danas biti postignuta saglasnost, posle intenzivnih kontakata sa Zagrebom.

Komesar za proširenje Johanes Han prošle nedelje saopštio je da je sa Hrvatskom pronađeno rešenje za otvaranje poglavlja 23 i dogovorena formulacija u zajedničkoj pregovaračkoj poziciji EU koja je prihvatljiva i za Hrvatsku.

Iako je najpre demantovao da je postignut konačni dogovor, hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač juče je izjavio da će se Zagreb složiti da se nastave pripreme za otvaranje poglavlja 23, navodeći da će zahtevi Hrvatske biti uključeni u dalji pregovarački proces Srbije i EU.

Međutim, kako nezvanično saznaje RTS, s obzirom da su Evropska komisija i zemlje članice odbacile početne hrvatske zahteve da Srbija ukine zakon o regionalnoj nadležnosti suda za ratne zločine i garantuje mesto za hrvatsku manjinu u skupštini, u tekstu će se naći mnogo neutralnija formulacija.

Po tom kompromisu, Srbija treba da osigura punu zaštitu prava manjina u skladu sa domaćim i međunarodnim obavezama, a procesuiranje ratnih zločina treba da sprovodi na nediskriminatorni način, uz izbegavanje sukoba nadležnosti.

Poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona trebalo bi da budu otvorena pre kraja juna. Pre toga EU treba da usvoji svoju zajedničku pregovaračku poziciju, u kojoj će formulisati takozvana prelazna merila koja Srbija treba da ispuni tokom pregovora.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи