Tahiri: Dijalog sa Beogradom u ćorsokaku

Kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri ponavlja da sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština neće početi bez rasformiranja srpskih paralelnih struktura na Kosovu. Dodaje i da nije moguće da Vlada Srbije sama, jednostrano, formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Takođe, dodala je, da formiranje ZSO neće početi bez dobijanja, kako je rekla pozivnog broja za Kosovo i bez osamostaljenja elektromreže.

Edita Tahiri je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa naglasila da Beograd ne može jednostrano da formira ZSO i dodala da će se u Briselu formirati tri grupe koje će raditi na rasformiranju svih preostalih srpskih paralelnih struktura na Kosovu.

Tvrdi da se već pet godina vode pregovori o pozivnom broju za Kosovo i osamostaljenju elektromreže, da su sporazumi postignuti i sačinjeni planovi za njihovu primenu, ali da Beograd blokira te procese.

"Jasno smo stavili do znanja da bez rešavanja ovih pitanja neće biti preduzet nijedan korak za sprovođenje sporazuma o ZSO", naglasila je Tahiri.

Smatra da nije moguće da Vlada Srbije sama, jednostrano, formira Zajednicu opština sa srpskom većinom i, u tom kontekstu, primećuje da je Beograd shvatio da svakim delovanjem koje je u suprotnosti sa briselskim dijalogom, sebi blokira put prema evropskim integracijama.

Tahiri za Radio Slobodna Evropa kaže i da dijalog nije u ćorsokaku, te da se očekuje da će se nastaviti i da će biti i sastanaka na visokom nivou u junu.

Istovremeno, istraživanje "Puls javnosti" na Kosovu koje je objavio UNDP pokazalo je da je oko 94 odsto kosovskih Albanaca i pripadnika drugih nacionalnih manjina, osim Srba, protiv formiranja Zajednice srpskih opština. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи