UNDP: Protiv ZSO 94 odsto Albanaca

Oko 94 odsto kosovskih Albanaca i pripadnika drugih nacionalnih manjina, osim Srba, je protiv formiranja Zajednice srpskih opština, pokazalo je istraživanje "Puls javnosti" na Kosovu koje je objavio UNDP.

Većina Srba na Kosovu, 69 odsto, snažno ili donekle podržava formiranje ZSO, nasuprot kosovskim Albancima i ostalima, koji su rekli da su snažno, ili donekle protiv osnivanja Zajednice.

Anketa javnog mnjenja na Kosovu sprovedena je od septembra 2015. do marta ove godine.

Istraživanje je pokazalo da 32 odsto kosovskih Albanaca, kao i 29 odsto kosovskih Srba smatra da osnivanje ZSO omogućava srpskim institucijama da nastave da funkcionišu na Kosovu.

Prema tom istraživanju, 35 procenata kosovskih Albanaca smatra da osnivanje ZSO označava segregaciju na Kosovu između albanskog i srpskog dela, a samo 17 odsto kosovskih Srba smatra da je to tako.

ZSO kao ekvivalent Republici Srpskoj u BiH doživljava šest odsto kosovskih Albanaca, dok 20 odsto kosovskih Srba veruje da bi to značilo kraj srpskih institucija na Kosovu.

Istovremeno oko četiri odsto kosovskih Albanaca navelo je da ZSO ima neznatan uticaj na razvoj Kosova, dok je većina drugih etničkih grupa (48 odsto) izjavila da stvaranje ZSO nije relevantno za njihove živote.

Kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, većina kosovskih Srba (oko 62 odsto), kao i većina kosovskih Albanaca (56 odsto) i ostale zajednice (oko 52 odsto) smatraju da će normalizacija odnosa biti od velike važnosti.

Skoro 54 odsto kosovskih Albanaca i oko 25 odsto kosovskih Srba smatra da sporazum o demarkaciji granice Crne Gore i Kosova predstavlja najbitniju temu o kojoj treba postići dogovor tokom pregovora u Briselu.

Nezaposlenost, siromaštvo i korupcija najveći su problemi građana Kosova, pokazalo je istraživanje "Puls javnosti".

Rezultati su pokazali da je zadovoljstvo građana institucijama Kosova, sa izuzetkom parlamenta, povećano u rasponu od četiri do 16 odsto u odnosu na prethodno ispitivanje "Pulsa javnosti", dok je poverenje građana u Skupštinu Kosova smanjeno za tri odsto.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво