Ivanić sa državnim vrhom Srbije

Član Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda Mladen Ivanić boravi u Beogradu, gde se sastao sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa Mladenom Ivanićem, koji je premijera upoznao sa novonastalim pogoršanjem političkih prilika i međunacionalnih odnosa u BiH.

U razgovoru o situaciji u BiH, Ivanić je Vučiću preneo da se Srbi u BiH, posle mnogo godina, ponovo osećaju usamljeni i da strahuje od nastavka preglasavanja u organima BiH, koje je počelo odlukom o popisu, kao i od ugrožavanja nacionalnih interesa Srba u BiH.

Premijer Vučić je zahvalio Ivaniću na informacijama, kao i na odgovornom postupanju u zaštiti vitalnih interesa, kako Bosne i Hercegovine, tako i interesa srpskog naroda u njoj.

„Srbija želi dobre i najbliže odnose sa Bosnom i Hercegovinom, ali Srbija ne može i neće nikada ostaviti na cedilu srpski narod u BiH“, poručio je premijer Vučić.

Usled novonastalih okolnosti, navodi se, premijer Vučić i Ivanić su dogovorili češće susrete i razmenu informacija i mišljenja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ivanić je razgovarao i sa predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem.  

Predsednik Nikolić je tom prilikom posebno istakao da Srbija već godinama ulaže velike napore da očuva stabilnost regiona, ali nema uvek punu podršku susednih zemalja.

"Često pojedini političari, zarad uskogrudih a kratkoročnih političkih benefita, podstiču tenzije među narodima koji žive u regionu, i na taj način nanose ogromnu štetu procesu pomirenja među građanima i državama. Ovo se posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu u kojoj se stanje ubrzano pogoršava. Budućnost celog Balkana je u saradnji, u stremljenju ka prihvatanju evropskih standarda, a preduslov te saradnje moraju pre svega biti mir i stabilnost, i na tome Srbija čvrsto insistira", rekao je predsednik Nikolić, a saopšteno je iz Predsedništva.

Mladen Ivanić je rekao da istupi poglavara islamske verske zajednice i katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, te retorika političara iz Federacije Bosne i Hercegovine, vraćaju građane u rane devedesete godine prošlog veka.

Ivanić smatra da se to mora zaustaviti, jer takvi postupci ugrožavaju mir i stabilnost i stvaraju nesigurnost, posebno kod pripadnika srpskog naroda.

Ivanić je dodao da se iskreno nada da će to biti na vreme shvaćeno i da će se Bosna i Hercegovina vratiti na put ostvarivanja napretka za sve svoje građane i stvaranje mogućnosti za život kao u razvijenim zemljama Evrope.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво